Тънкостите на грима и облеклото показа изпълнител на женски роли в японския театър Кабуки
Тънкостите на грима и облеклото показа изпълнител на женски роли в японския театър Кабуки / снимки: DarikNews.bg

Японският театър "Кабуки", който има 400-годишна история, беше представен за първи път във Велико Търново. За демонстрацията на традиционното японско сценично изкуство в старата столица дойде професионалният актьор от театър „Кабуки" Оное Уменосуке. Снощи в голямата зала на Общината японецът показа тънкостите в подготовката на грима и облеклото в един от най-разпространените видове театър в Страната на изгряващото слънце.

Основни отличителни черти в „Кабуки" са женските роли, изпълнявани само от мъже, пищният грим и специфичните сценични приспособления. Изпълнителите на женски роли в японския традиционен театър се наричат „оннагата". За да станеш актьор в "Кабуки" трябва да преминеш 10-годишен задължителен период на подготовка, след който се полага изпит.

Оное Уменсуке започнал да се занимава с театър на 18 години. Явявал се три пъти на изпита, докато накрая го взел и след 16 години усилени творчески и физически упражнения успял да стане професионален актьор в "Кабуки". Направил е своя първи дебют на сцената в театър „Кабуки-дза" в Токио през 1970 година, с артистичния псевдоним Оное Отоме. Следват множество изпълнения на сцените на различни театри в Япония - Кабуки-дза в Токио, Японския национален театър и др. През 1978 г. по време на представление в чест на 30-годишния юбилей от създаването на театралната трупа на Оное Кикугоро, приема официално артистичното име Оное Уменосуке. През 1991 година става водещ актьор „надай" след успешно положен изпит пред Японската асоциация на Кабуки актьорите. През 1997 година е отличен с театралната награда на името на Наояма Сейка.

Демонстрацията, която японецът направи във Велико Търново, е част от програмата на 23-тите Дни на японската култура в България, организирани от Японското посолство със съдействието на Великотърновското дружество за приятелство България - Япония.

Уменсуке първо показа как се прави гримът за женските роли, използвайки белило за основа и руж, с който се покриват изпъкналите части на лицето. С тъмночервен цвят се очертават очите, веждите и устните. Със специална копринена лента, потопена в масло, се увива главата и се издърпват нагоре очите, за да придобият характерна женствена форма.

Гримът наподобява този, който са използвали японските гейши, разказа Уменсуке. Всеки актьор сам си поставя грима, асистент му помага само при обличането на кимоното и увиването на пояса "оби". Най-накрая се слага перуката, изработена от истинска женска коса.

Японецът демонстрира и танц, характерен за съответната женска роля, за който използва традиционен японски хартиен чадър и ветрило.

"Кабуки" е сред най-известните традиционни японски сценични изкуства, наред с театър Но, Кьоген и Бунраку. Смята се, че се заражда като развлечение за по-широките маси, за разлика от аристократичния театър "Но". Възниква около 1603 г., когато служителка при шинтоисткото светилище Идзумо Тайша започва да изпълнява ритуални танци в Киото. Те предизвикват голям интерес сред народа, но през 1629 г. Кабуки танците, изпълнявани от жени, са забранени като развалящи добрите нрави. По-късно, през 1652 г., поради същата причина властите забраняват и Кабуки в изпълнение на млади момчета. От този момент нататък настъпва периодът на т.нар. Яро-Кабуки, изпълнявано само и единствено от възрастни мъже. Тази особеност, характерна в миналото и за други театри по света, е останала запазена само в Япония.