Свищов освобожднеие
Свищов освобожднеие / netinfo
Свищов тържествено ще отбележи 140 години от Освобождението си. Това стана ясно по време на пресконференция, в която директорът на Дирекция „Култура и културно наследство” Росен Маринов представи програмата за честванията в крайдунавския град. Той уточни, че през 2018 година се навършват 140 години от Освобождението на България, но тържествата започват още тази година. Именно Свищов отбелязва годишнината първи, тъй като е и първият освободен град. „На 26 срещу 27 юни 1877 година Руската дунавска армия, под ръководството на генерал майор Драгомиров, форсира река Дунав и провежда един от най-успешните десанти в българската история. На 27 юни следобед влизат в град Свищов и той остава в историята като първият освободен български град от турско иго”, припомни Росен Маринов.

Свищов освобожднеие
netinfo

Тържествата в Свищов започват на 20 юни и ще продължат до 27 юни, когато ще бъде кулминацията. Цялата празнична програма ще премине под патронажа президента на Република България Румен Радев.
 
Честванията започват на 20 юни /вторник/ от 19.00 часа на площад „Алеко“, където ще се проведе концерт на военните духови оркестри в Сухопътни войски.
 
На 21юни /сряда/ от 10.00 часа в салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови-1856“ ще се проведе Преглед на любителското художествено творчество в Сухопътни войски. Това е традиционен Преглед, който се прави всяка година на различни места в България. От  18.00 часа в изложбената зала на Къща музей „Алеко Константинов“ ще бъде открита Документална изложба, посветена на Руско-турската война (1877-1878 г.) и Първото градско общинско управление в Свищов, която се организира от Исторически музей – Свищов и Национална военна академия „Г. С. Раковски“ – София.
 
На 22 юни / четвъртък/ от 10.00 часа в Студентски дом на културата при СА „Димитър А. Ценов“ ще се проведе Национална конференция посветена на десанта на река Дунав и освобождението на Свищов. Тази конференция отново се организира от Община Свищов, съвместно с Национална военна академия „Г. С. Раковски“ – София. В нея ще участват 9 доклада, подготвени от Военната академия и 2 от Свищов – единият е на Историческия музей, а другият представлява мултимедийна презентация, която ще бъде представена от Ивелин Иванов, ученик от Професионална гимназия по лека промишленост и строителство. С тази презентация Ивелин печели първо място в конкурс XI Национален конкурс „Не се гаси туй що не гасне”.
 
На 22 и 23 юни / четвъртък и петък/ от 10.00 часа на площад „Алеко“ ще се разположи Пътуващо читалище, което ще представи експозицията „Бащино огнище“, която обхваща периода от Руско-турската война. В програмата на Пътуващото читалище влизат още Интерактивна познавателна игра „Познавам ли България?” и Фотоизложба на открито, представяща българските традиции, бит и култура на фотографа Асен Великов. Пътуващото читалище ще гостува на Свищов за втора поредна година.
 
На 23 юни /петък/ от 20.00 ч. на площад „Алеко“, пред сградата на Община Свищов, ще се състои концерт „140 години свободно творчество“. В него ще участват състави и изпълнители от Община Свищов.
 
На 24 юни /събота/ от 19.00 часа в салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856“ ще се състои концерт „Първи български хор „Янко Мустаков“ и приятели“. Там хорът ще представи своето творчество, но между техните изпълнение на сцената ще излязат и гост-изпълнители.
 
На 25 юни /неделя/ от 10.30 часа в местността Паметниците ще се проведе Историческа възстановка „Форсирането на река Дунав и освобождението на Свищов“. В нея ще участват Военно формирование 28880 – гр. Белене и доброволци от цяла България, под ръководството на Национален клуб „Традиция“. Подобна възстановка бе правена в Свищов през миналата година за първи път и тъй като е имало голям интерес към нея, ще бъде организирана и тази година, но в по-разширен вариант.
 
На 26 юни  /понеделник/ от 19.30 часа на площад „Алеко“, пред сградата на Община Свищов, ще се проведе концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България, озаглавен „140 години свободен Свищов“. От 21.00 часа, отново на  площад „Алеко”, ще се проведе Церемония спектакъл „Искри“ на Националната гвардейска част. И двете мероприятия рядко се виждат извън София и ще предизвикат голям интерес.
 
На 27 юни /вторник/ от 10.00 часа в църквата „Св. Троица“ ще се отслужи Молебен за здравето на военнослужещите и благополучието на България. В 11.00 часа в Братската могила в местността Паметниците ще се отслужи Панихида за загиналите в Руско-турската освободителна война и за освобождението на Свищов. Непосредствено след нея, в 11.20 часа отново на  Братската могила ще се проведе церемония по поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите войни в Руско-турската война. Тази церемония ще бъде под ръководството на Националната гвардейска част с участието на Първи български хор. Кулминацията на честванията ще бъде в 21.00 часа площад „Алеко”, когато ще се проведе Тържествена заря-проверка по повод 140 години от Освобождението на Свищов.
 
„По повод 140-та годишнина сме подготвили юбилейни плакети и значки. Плакети ще връчим на официални гости, които ще присъстват на мероприятията, а значките ще раздадем на всички участници в събитията и тържествата”, обясни Росен Маринов. Той отбеляза, че са изработени 140 трибагреници, които ще бъдат разположени по главната улица на Свищов, както и в местността Паметниците.
 

Свищов освобожднеие
netinfo


Росен Маринов уточни, че във връзка с подготовката за честванията е направен ремонт с около 5 хиляди лева на Музея „Главна квартира на Руската дунавска армия”, разположен в село Горна Студена. Тя е била разположена в лятната резиденция на търновския търговец Хаджи Николи. Музеят дълги години не е бил ремонтиран. „Миналата година направихме покрива, тъй като беше наложително. Тази година, със собствени средства, предимно на Историческия музей, направихме малки ремонтни подобрения в интериора на музея. Сменихме старите информационни табла, пребоядисахме, изкърпихме стените, положихме нова настилка и музеят вече има един доста по-приветлив и гостоприемен вид”, поясни Росен Маринов.
 

Свищов освобожднеие
netinfo


Освен за 140 години от Освобождението на Свищов, честванията са свързани и с още няколко събития – 140 години от основаването на Първото градско управление, 110 години от основаването на Музея „Главна квартира на Руската дунавска армия”, 40 години от Музей „Преминаване на руската армия” и 150 години от освещаването на църквата „Света Троица”.
 
При лошо време  някои мероприятия ще се проведат в салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови”.