Рекордни искове за над 10 милиона евро са предявили до сега близките на загиналите румънски граждани при катастрофата от 6 август тази година при великотърновското село Куцина. Единственият обвиняем по делото е турския шофьор на автобуса, който чака правосъдие в ареста, съобщи БНР.  

Най-сериозна сума за морални вреди и имуществени щети - над 8 милиона евро, са предявили близките на загиналата румънка Елена Чапота. Само за детето ѝ, останало без майка, румънските адвокати са поискали 5 милиона евро и по 1000 евро на месец пенсия за издръжка. По 1 милион евро са исковете за майката на жертвата и двамата ѝ братя. 

Първо обвинение след катастрофата край Велико Търново, при която загинаха хора

Наследниците на стюардесата в катастрофиралия автобус Николета Матара са оценили загубата си на 2 милиона евро, а материалните вреди са посочени в леи. За 50 хиляди евро морални вреди претендира и един от тежко ранените. Сумата за морални и имуществени щети срещу турския шофьора на автобуса, който катастрофира на 6 август край село Куцина, Дженгиз Джан и застрахователната компания, която предстои да бъде привлечена като граждански ответник, тепърва ще се увеличават. 

Делото е насрочено за 20 януари догодина във Великотърновския окръжен съд. Експертизи показаха, че автобусът се движил със скорост от 130 км/ч. при разрешени 80 км/ч. При катастрофата загинаха четирима румънски и турски граждани, а осем бяха тежко ранени.