Окръжният съд във Велико Търново постанови най-тежката мярка "задържане под стража" за турския шофьор, който предизвика на 6 август тежката катастрофа с румънски туристически автобус. Решението по искане на Окръжната прокуратура в старата столица, под чието наблюдение се води разследването за трагедията, съобщава БГНЕС.

Джингиз Джан
БГНЕС

От прокуратурата настояха водачът да остане зад решетките, тъй като не е български гражданин и може да се укрие, а Турция не е държава от ЕС, и няма спогодба за екстрадиция. Той е единственият обвиняем по делото и ще отговаря за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице при нарушаване на правилата за пътно движение.

Джингиз Джан
БГНЕС

"Налице са достатъчно доказателства, че Джан е автор на деянието. Разпитани са трима свидетели от автомобила, който е бил паркиран на отбивка, както двама от оцелелите в катастрофата туристи. Всички твърдят, че автобусът се е движил с изключително висока скорост. Свидетелите от паркираният край пътя автомобил - Мюмюнов и Рашев заявяват, че Джан ги е уговарял да не казват, че той е шофирал автобуса, и така да прикрият деянието", обясни окръжен прокурор Илиян Благоев.

Пред съда защитникът Георги Николов настоя Джингиз Джан да бъде пуснат под домашен арест или да му бъде наложена парична гаранция. Съдът обаче постанови най-тежката мярка.

Джингиз Джан
БГНЕС

"Осъзнавам какво съм направил и съжалявам. Сринат съм психически. 10 години пътувам по този маршрут, знам пътя почти наизуст. Аз причиних тази катастрофа, защото на пътя имаше кола и хора до нея". Това изплака пред съда в Търново 35- годишният Джингиз Джан, шофирал автобуса от жестоката катастрофа край село Куцина, пише 24 часа

Джингиз Джан
БГНЕС

Първо обвинение след катастрофата край Велико Търново, при която загинаха хора (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Ако съм искал да избягам, можех да го направя по някакъв начин от мястото на катастрофата, но аз останах, поисках да се обадим на 112, помагах на пострадалите, заяви Джан. Той и адвокатът му настояха за домашен арест или парична гаранция. Предстои съдът да се произнесе.
24 часа/БГНЕС