Окръжната прокуратура във Велико Търново е повдигнала обвинение на турския водач на румънския автобус заради катастрофата вчера, при която загинаха четирима души - двама мъже и две жени, а деветима бяха ранени, съобщи на брифинг днес наблюдаващият прокурор Илиан Благоев.

На 6 август, около 2:00 ч., автобус с румънска регистрация, управляван от турски водач, катастрофира в участъка между селата Куцина и Поликраище. В автобуса са били 25 души.

катастрофа Търново
БГНЕС

Обвинението е за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на нарушаване на правилата за движение по пътищата като водач на моторно превозно средство.

От прокуратурата ще поискат от съда налагане на мярка „Задържане под стража" за 72 часа.

Наблюдаващият прокурор коментира, че е открита част от тахографското устройство, но тя не съдържа информация за скоростта, с която се е движел автобусът.

Разследването е ръководено от Националната следствена служба.

Според следователя Бранимира Вергова на този етап са назначени множество експертизи, събрани са доказателства, отделно са проведени разпити на всички пострадали, с изключение на петима румънски граждани, които след първоначалното оказване на медицинска помощ в болницата във Велико Търново, са транспортирани в Румъния, където продължава тяхното лечение. След приключването му ще бъдат назначени допълнителни експертизи. По думите на Вергова е рано да бъдат коментирани причините за катастрофата.

катастрофа Велико Търново автобус кола
БГНЕС


„Един от основните акценти в раследването беше да изясним кой именно от двамата шофьори е шофирал. Този въпрос е изчистен, изяснен по несъмнен начин и към настоящия момент шофьорът, който е шофирал автобуса и е предизвикал катастрофата, е привлечен като обвиняем. При това положение говорим не за какви са причините, а за човешка грешка". Това каза от пловдивското село Рогош заместник главният прокурор Борислав Сарафов по повод задържания шофьор за катастрофата на пътя Велико Търново-Русе.