Приеха нови доказателства по делото Рашев - Абаджиева
Приеха нови доказателства по делото Рашев - Абаджиева / Dariknews.bg, архив

Нови девет доказателства поиска прокуратурата да бъдат приложени към делото срещу кмета на община Велико Търново Румен Рашев и бившия главен архитект Елена Абаджиева. Двамата са обвинени в превишаване на правомощията си, с което са облагодетелствали частна строителна фирма, с което са нанесли щети на община Велико Търново в размер на 455 808 лв.

Защитата на Рашев и Абаджиева поиска от съда да отхвърли новите доказателства, тъй като според тях нямат отношение по делото и са събирани през период, в който не е имало досъдебно производство. Въпреки това обаче съдебният състав прие шест от деветте доказателства.  

Сред новите писмени доказателства, които представи прокуратурата, са  разпечатки на мобилни оператори, които съдържат информация за отношенията и контактите между обвиняемите и собственика на строителната фирма - Илия Илиев. Адвокатите на Рашев и Абаджиева поискаха част от тези доказателства да бъдат заличени, тъй като разпечатките съдържат и информация за разговори, проведени с техните подзащитни. Съществува забрана за подслушване на разговорите между клиент и адвокат, подчерта защитата. Съдът не уважи нейното искане за заличаването на тези доказателства, които са приложени към материалите по делото и съдържат класифицирана информация. 

На днешното заседание прокурор Кремена Колицова представи на съдебния състав като ново доказателство и писмо от НАП. Според Колицова от него става ясно, че близки роднини на кмета /родителите на неговата съпруга/ са станали собственици на имоти в период, в който не са имали декларирани трудови договори. В подкрепа на това доказателство обвинението приложи и медийни публикации за имущественото състояние на близки роднини на кмета Рашев. В залата не стана ясно обаче какви са доходите на тъста и тъщата на Рашев, тъй като писмото е засекретено по неясни причини, коментира прокурор Колицова. Това доказателство обаче не бе прието от съдебния състав.

Сред новите доказателства, които обвинението представи, са и две съдебни решения по друго дело. Първото е на Окръжния съд във Велико Търново, а второто е на Върховен административен съд, който е потвърдил решението на окръжната инстанция. Двете решения са свързани със скандалното дело за застрояването на Летния театър във Велико Търново от 2006 година. Тогава след проведен конкурс, по предложение на кмета Румен Рашев, Общинският съвет предостави на предприемача Илия Илиев и неговата фирма „Илстрой" правото за застрояване на Летния театър. На две съдебни инстанции решението на местния парламент бе спряно, заради незаконосъобразност и редица нарушения. Прокуратурата поиска тези две решения да бъдат приложени към доказателствата по делото, тъй като разкриват отношенията между Румен Рашев и строителния предприемач Илия Илиев. Съдът не прие двете решения като доказателства, след като прецени, че нямат връзка с разглежданото дело.

В началото на днешното заседание адвокатите на Румен Рашев и Елена Абаджиева, заявиха че е абсолютно недопустимо председателят на местния парламент Александър Чокойски, който представлява интересите на община Велико Търново, да бъде представляван в съда от свой съдружник в адвокатско дружество. Искането им обаче не бе прието, тъй като бе представено доказателство, че Александър Чокойски вече не е съдружник в дружеството.   

Делото срещу Румен Рашев продължава и утре с разпит на свидетели.