/ netinfo
 „Твоят глас е нашето бъдеще“ – това е темата на открития урок по гражданско образование, изнесен в ОУ „П. Р. Славейков“ от младшите посланици на Европейския парламент във Велико Търново.

Те са ученици на ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон, Велико Търново. Това е единственото училище в града, което през тази учебна година ще работи по Програмата за училища посланици на Европейския парламент /ЕП/, организирана от Дирекцията за информационните бюра на ЕП.

Марианна Стоянова, Румяна Иванова, Деян Христов и Стефан Филев са от XIв клас, специалност „Организация на туризма и свободното време“ и днес те бяха учителите по гражданско образование, за да запознаят учениците на основното училище с историята и институциите на Европейския съюз /ЕС/. Акцентът на открития урок бяха приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС. 

Гимназията по туризъм е училището посланик на ЕП от Велико Търново

Учениците от ОУ „П. Р. Славейков“ получиха 30 интерактивни пъзели. Подреждайки пъзелите, децата ще научат знамето и химна на ЕС; знамената и химните на страните-членки на ЕС, а логото на младшите посланици ще подреждат под звуците на „Детство мое“. 

Същите интерактивни пъзели ще получат всички основни училища в града.  Откритият урок е част от дейностите, чрез които младшите посланици ще изпълняват основната цел на Програмата - да подобри осведомеността сред учащите относно ЕС, европейското гражданство и парламентарна демокрация и Европейския парламент като институция, която представлява гласовете на гражданите. 

 Старши посланици по Програмата са Бистра Стефанова и инж. Славка Проданова.