Петдесет нюанса сиво най-продаваната книга във Велико Търново
Петдесет нюанса сиво най-продаваната книга във Велико Търново / DarikNews.bg, архив

Ден преди премиерата на филма „Петдесет нюанса сиво” търсенето на едноименната книга в търновските книжарници се увеличи главоломно. Всъщност, читателският интерес към палавото издание винаги е бил висок.

„Сивото” се появи на пазара през 2012 год. и от тогава тя е номер едно по продажби”, споделя Стефка Чернева, управител на голяма книжарница в старата столица. По нейни наблюдения книгата се търси предимно от дами- от тийнейджърки до 50- 60- годишни. Мъжете най- вероятно предпочитат да я поръчат от интернет. „Рядко признават, че са я прочели, а някои господа посочват, че я държат в архивните си фондове. При дамите е обратното- разгорещено коментират и препоръчват”, посочи Стефка.

От своя страна читателите неуморно водят спорове в социалните мрежи. За някои книгата е чалга в литературата, а за други… еротична библия. Важно е обаче да се прави разлика между еротика и порнография, подчерта чаровната книжарка, която има научна разработка по темата. „Отличителен белег на порнографията е сексуалното насилие и извратеност. Колкото по- грозен, неестествен и унизителен за тялото на индивида, колкото по- садистичен и мъчителен е актът, толкова за по- сполучлива се смята порнографията”, обясни тя.

Интересен е въпросът колко хора предполагат до какъв тип литература се докосват с „Петдесет нюанса сиво”. Книгата привлича със семплата си корица в строги тонове, зад която се крие горещата история на Крисчън и Анастейжа. „Необходимо е издателите да информират читателите за съдържанието на книгите като сложат точка „18+” на по- скоро порнографските издания. Така клиентите ще са подготвени какво могат да прочетат. Ние виждаме проблем, ако книги от този тип попаднат в ръцете на неподготвени млади читатели, подрастващи и тийнейджъри и психически нестабилни хора”, посочи Стефка Чернева.

За нея интересът към хитовата книга е обясним, заради кризата в отношенията между хората, която пък е провокирана от информационните технологии. Тя обаче открива и положителен ефект от огромната популярност на „Петдесет нюанса сиво”. „Ако някой купи книгата той може да започне чете активно и стойностна литература”, каза с усмивка Стефка.