Отново вдигнаха заплатите на медиците в МБАЛ "Свети Иван Рилски"-Горна Оряховица

Увеличението е второ по ред от началото на годината

/ МБАЛ "Свети Иван Рилски"-Горна Оряховица
Увеличението е второ по ред от началото на годината

"Заплатите на медицинския персонал в МБАЛ "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица са увеличени с до 10%, считано от 1 април". Това съобщи управителят на лечебното заведение д-р Иван Иванов.

Холандска фондация подари линейка и мобилен ехограф на горнооряховската болница

Решението за увеличението се дължи на това, че тази година субсидията от Министерство на здравеопазването е завишена със 175 000 лева в сравнение с миналогодишната.

"Получихме субсидия в размер на 230 хиляди лева за тази финансова година, като увеличението е съществено, коментира д-р Иванов. "Това е факт, благодарение на личното съдействие на кмета на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев пред министър Ананиев", допълни той.

Спални чувалчета за новородени получи АГ отделението на горнооряховската болницаВ момента средната брутна заплата в болницата е 1045 лева, като за лекарите тя е в размер на 1555 лева, а за медицинските специалисти - 945 лева. Това е второто увеличение на месечните възнаграждения в стационара за тази година. Преди това заплатите бяха вдигнати от 1 януари съобразно повишаването на минималната работна заплата.

За първи път от 12 години горнооряховската болница е на печалба

Припомняме, че за пръв път от 12 години общинската болница в Горна Оряховица приключи финансовата 2018 година на печалба. За три години, откакто МБАЛ се ръководи от д-р Иван Иванов, приходите са нараснали с над 1 милион лева. През 2015 година в болницата постъпленията за година са били в размер на 4 485 000 лева, а през 2018 г. са 5 470 000 лв.

Приключи ремонтът на три отделения в горнооряховската болница

За седем години просрочените задължения са намалели повече от 8 пъти. Докато през 2011 година те са били над 800 хиляди лева, в края на 2015 г. - 513 хиляди лева, в края на миналата година вече са 97 000 лева, като най-голям дял от тях са към доставчици на медикаменти.