/ БГНЕС, архив
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще бъде във Велико Търново утре, за да участва в празника на Националния военен университет "Васил Левски" (НВУ) и в заключителното за тази година събитие от кампанията "Бъди войник", съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната..

Първокурсниците - летци от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски” положиха семестриален изпит (СНИМКИ)

Каракачанов ще бъде посрещнат в 12.00 часа в НВУ. Той ще приеме строя на почетния караул и ще поднесе венец пред паметника на Васил Левски. Тържествата ще продължат в Дома на културата на университета, където министърът на отбраната ще връчи награди на отличили се по време на обучението курсанти.

В следобедните часове министър Каракачанов ще посети и последното за годината събитие от кампанията "Бъди войник". То ще започне в 15.30 часа в пространството зад Военния клуб.

Първи офицерски пагони ще получат курсантите от 141-ви випуск „Княз Александър І“ на НВУ

Там ще бъде подредена информационна борса за набиране на войници и матроси. В нея със свои щандове ще участват Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили,

Специалните сили, Централното военно окръжие, Националната гвардейска част, Служба "Военна полиция". На място те ще дават информация за вакантните места в Българската армия, за условията и начините за кандидатстване, за спецификата на службата във всеки от видовете въоръжени сили.

Присъстващите ще могат да разгледат образци въоръжение, техника и оборудване на Сухопътните войски, ВВС, ВМС, "Военна полиция" и Специалните сили. В събитията се включват клуб "Традиция" и Държавният военно-исторически архив. Те ще покажат български военни униформи от Първата световна война и мобилизационни документи от началото на създаването на Българската армия.

140 години от началото на военното образование в България

Представителна курсантска рота от НВУ "Васил Левски" ще направи демонстрация на ръкопашен бой, строеви хватки и движение с оръжие. Събитието във Велико Търново ще завърши с концерт-спектакъл на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Гвардейския представителен духов оркестър, който ще започне в 18:00 часа в Музикално-драматичния театър "К. Кисимов". Входът е свободен.