д
д / Thinkstock/Getty Images
В разгара на летния сезон една от най-дискутираните теми е тази за диетите. Всички жени, а и голяма част от мъжете, започват да се интересуват от това как да се хранят, за да изглеждат по-добре на плажа. Една от най-срещаните заблуди е, че човек отслабва, ако се храни само когато му се яде. Всъщност системното и равномерно хранене е далеч по-добро за организма. Според специалистите по диететика яденето през няколко часа е много по-вероятно да ви осигури сваляне на килограмите, отколкото ако седнете на масата чак когато усетите глад. Повече за това как да се храним здравословно и вредни ли са диетите ни разказва диетоложката Мария Русинова.

Г-жо Русинова, много от жените през лятото искат да свалят килограми, за да изглеждат добре на плажа. В тази връзка – кое е в основата на правилния режим на хранене?

В основата на правилния режим на хранене е честото хранене, тоест трябва да се храним поне 4-5 пъти на ден, което означава да са на лице трите основни хранения на ден –закуска, обяд и вечеря, плюс една или две подкрепителни закуски около 10.00 и около 16.00 часа. Друго правило е да се приема достатъчно количество пресни плодове и зеленчуци на всяко хранене, както и достатъчно протеини под формата на месо, яйца, риба и извара. Трябва и да се приема и поне 1-2 пъти през деня плод – най-често на подкрепителните закуски в 10.00 и 16.00 часа. В горещите летни месеци трябва да се пият поне 2,5-3 литра вода. Освен всичко това, другото важно нещо е физическата активност.

Войнишка диета сваля до 5 килограма за три дни (ВИДЕО)

Всъщност това са основните правила, които трябва да спазваме през цялата година, за да изглеждаме добре, а не само през лятото?


Точно така, да.

А коя е главната причина за наднорменото тегло, което напоследък е проблем за много хора? Като такива причини се посочват мазните и сладки храни и недостатъчното спортуване, но това ли е в основата на напълняването или като цяло изменението на природата и ГМО храните влияят на организма?

Една от най-основните причини е прехранването. Храним се с по-голямо количество храна, отколкото е необходимо и се движим по-малко. Трябва да има баланс между енергията, която получаваме, и енергията, която изразходваме. Затова и когато консумираме повечко тестени, сладки или мазни храни, ние получаваме повече калории и повече енергия, отколкото изразходваме, седейки цял ден на бюрото или пред компютъра. Така че, резервите от енергия, които не сме успели да изразходваме, всъщност се натрупват като мастна тъкан. Освен това, други причини са хормоните на стреса и недоспиването.

Диетата на викингите е най-полезна за мозъка

Чувала съм, че не трябва напълно да се лишаваме от сладкото, тестените изделия и мазните храни. Вярно ли е това и какво е обяснението на специалистите?


Да, точно така. Когато се храним здравословно за поддържане на тегло, трябва да се храним балансирано, разумно и в умерени количества от всички храни. Когато, обаче, целим редуциране на тегло, тогава е желателно в голяма степен да ограничим въглехидратните храни, докато не намалим теглото, след което трябва да започнем да ги включваме много разумно в менюто си.

Препоръката на лекар: Заложете на умерен подход за отслабване

Много често хората спазват определен хранителен режим през целия си живот, дори когато няма нещо, което го налага – например сваляне на килограми. Полезно ли е това за организма?


Аз смятам, че е много по-добре да се спазва определен хранителен режим през целия живот. Разумното хранене и добре структурираният начин на живот  е много по-добър вариант, отколкото безразборното хранене през някакви периоди, а след това – силно ограничаване чрез така наречените диети. Тоест много по-полезно е човек да се храни разумно и да има някакъв определен хранителен режим през целия си живот, за да няма нужда да спазва строги диети от време на време.

Откриха още една полза от Средиземноморската диета

След като стигнахме и до темата за диетите, няма как да не Ви попитам до каква степен могат да ни навредят и необходимо ли е винаги да се консултираме със специалист преди да се подложим на диета? В днешното модерно време и с развитието на интернет пространството знаете, че могат да бъдат намерени множество варианти на подобен тип хранене, което смятам, че не е много правилно и полезно, но какво е Вашето мнение?

След като питате мен, аз естествено ще Ви отговоря, че най-добре е човек да се консултира със специалист. Задължително е диетичният режим да бъде индивидуално насочен към конкретния човек според неговите показатели – възраст, тегло, ръст, физическа активност, здравословно състояние, храни, които обича и такива, които не обича, непоносимости и т.н. Именно заради това е най-добре режимът да е индивидуален и изготвен от специалист, за да бъде максимално здравословен и да не навреди на здравето на човек.

До каква степен може да навреди една диета, ако тя не е консултирана с медицинско лице? Аз съм разговаряла и с други специалисти по диететика, които определят диетата като нов вид хранене за организма, което е част от лечебен процес заради заболяване, но ако няма заболяване – до колко може да навреди една диета от интернет например?

Може да ограничи важни хранителни вещества, които нашият организъм може да получи само с храната. Когато не му предоставяме, може да се изчерпат депата в организма и да се получат дефицити на важни хранителни вещества. Затова е важно специалистът да каже за колко време да се ограничи даден хранителен продукт, кога да се включи отново, за да не се получи „играене“ на теглото нагоре-надолу. При всякакъв вид ограничение ще се получи известно смъкване на тегло, но е важно дали ще смъкнем мазнини, или мускулна маса или вода. Така че има значение дали диетата е консултирана със специалист, за да се избегне появата на дефицити и увреждане на здравето на пациента.

Разкриха кои диети са по-безвредни и ефикасни

Можем ли в заключение да обобщим, че хората не трябва да се ограничават от определени храни, но е хубаво да се хранят балансирано, да спортуват и да пият повече вода?

Точно така. Ако се хранят разумно, без да изключват абсолютно дадени храни, това би било добре. Най-важните неща за здравословния начин на живот са разумно хранене в умерени количества, физическа активност, почивка, релаксация и сън.