ХХХVІІ-ят Международен летен семинар ще гради нови  мостове на приятелство
ХХХVІІ-ят Международен летен семинар ще гради нови мостове на приятелство / Дарик нюз

С приветствия от ректора проф. Пламен Легкоступ и зам.-кметът на община В. Търново Ганчо Карабаджаков, започна по- рано днес ХХХVІІ-ят Международен летен семинар по български език и култура на Великотърновския университет. Над 120 българисти от 32 държави от Европа, Азия и Америка участват в събитието, което ще продължи три седмици.

„Ще имате възможността да изучавате българския език и култура в университет, който е на повече от 50 години, в град, в който от всеки ъгъл, от всяка улица, от всяка крачка лъха история - средновековната столица на България”, каза в приветствието си проф. Пламен Легкоступ и пожела на чуждестранните слависти да бъдат посланици на Великотърновския университет и на България по целия свят.

Семинарът е принос в кандидатурата на Велико Търново за европейска столица на културата през 2019 г., подчерта на свой ред зам.-кметът на Общината Ганчо Карабаджаков.

ХХХVІІ-ят Международен летен семинар ще гради нови  мостове на приятелство
netinfo

„Семинарът е събитие от световна величина, което издига на пиедестал българската етнография, фолклор, история, изкуство, култура, език. Тук всеки човек може да се докосне до богатството и красотата на българската песен и танци, които през вековете са запазили усещането за най-съкровените тонове в душата на българина”, прочете в поздравителен адрес от името на областния управител инж. Георги Рачев - заместникът му Стефан Стефанов.

Директорът на Департамент „Чуждоезиков” проф. Христо Бонджолов, който откри семинара заяви: „Събира ни желанието да научим още един език, на който да се разбираме, и моята България, която в този месец е най-гостоприемна. Радва се да посрещне различни гости от най-различни краища на света, дарява ги със светлина и топлина, омайва ги с красотата на своята природа, с песента на птиците, с езика, историята и културата на един древен европейски народ. За тези дни, в които ще сме заедно, границите помежду ни ще се стопят, преградите и предразсъдъците ще изчезнат, а словото и общуването ще градят мостове на приятелство, които убеден съм, ще ни свързват и занапред”.