Депутати от френския парламент се срещнаха с ромски неправителствени организации
Депутати от френския парламент се срещнаха с ромски неправителствени организации / dariknews.bg

 

"Ние си даваме сметка, че проблемите на ромите са европейски проблем и Европейският съюз не може да остави Румъния и България сами да се справят с това. Това, което ние можем да направим, е да привлечем общественото внимание към проблемите на ромите." Това заяви във Велико Търново Жерминал Пейро, председателят на Групата за приятелство България - Франция. Парламентарна делегация от Националното събрание на Френската република, придружена от френския посланик в България Етиен дьо Понсен, прие поканата на Център Амалипе и посети офиса на организацията, където се срещна с представители на ромски организации в България: Асоциация "Интегро", Фондация "Здравето на ромите" - Сливен и Асоциация "Разнообразни и равни".

Деян Колев от Център Амалипе представи писмото, изготвено от групата от ромски активисти, адресирано до Френския парламент и президента Саркози.

В него се настоява да се спре груповото експулсиране на роми от Франция, да се изготви единна френско-българска инвестиционна програма, насочена към най-бедните райони в България, от където са и най-големият брой емигранти в западноевропейските държави, както и да се продължи диалога с българското правителство по въпросите на ромската интеграция. Писмото настоява още да се задържи международното внимание върху проблемите на ромите и да се подкрепят усилията за единна Европейска ромска стратегия. Лили Макавеева от Асоциация Интегро апелира случаите на експулсиране на незаконни емигранти да не се характеризират етнически, защото говоренето за "експулсиране на роми" допълнително засилва стигмата върху общността. Представителите на френската делегация се съгласиха, че всеки случай на експулсиране трябва да се разглежда персонално, а не в резултат от принадлежност към определена етническа група. "Ние всички сме убедени, че ромите са част от обществото, в което живеят и те трябва да имат всички права, които имат и останалите жители на Европейския съюз." - допълни Жан Гобер председател на групата за икономически въпроси. "Фактът, че хиляди граждани на Европа приемат да отидат в други европейски държави, където понякога живеят при много лоши условия, показва, че в собствените им страни тези условия са още по-лоши. Това, което трябва да направи ЕС е да реши цялостно този проблем в рамките на ЕС и френските власти ще подпомогнат другите национални държави в това."

Представителите на делегацията проявиха интерес към проблемите на ромите в България, политиките за интеграция и защо въпреки тях ромите в България продължават да живеят при условия, които ги карат да емигрират и да търсят по-добър начин на живот. Д-р Стефан Панайотов от Фондация "Здравето на ромите" - Сливен сподели, че според него една от причините е, че ромите в България все още се възприемат като проблем, а не като потенциал. След срещата представителите на френската делегация посетиха бараките на улица "Алеко Константинов" във Велико Търново и се срещнаха с хората, живеещи там при изключително лоши битови условия. Дейности за премахването на бараките и настаняването на хората вече са започнали, но за част от живущите там проблемите все още са далеч от разрешаване. Представителите на делегация поеха ангажимента да поставят въпроса за по-бързото решаване на този проблем пред кмета на града.

Срещата с представителите на френската парламентарна делегация за приятелство с България  не бе оповестена предварително по изрично настояване на френската страна, съобщават от Център Амалипе.