Svetoven den na zdraveto
Svetoven den na zdraveto / netinfo
Мотото за 2017 г.:„ДЕПРЕСИЯ: НЕКА ДА ГОВОРИМ”
Световният ден на здравето (World Health Day) се отбелязва ежегодно на 7 април, от 1950 г. по решение на Общото събрание на Световната здравна организация (СЗО). На тази дата, две години по-рано (през 1948 г.), е основана СЗО – специализирана междуправителствена организация на ООН по проблемите на здравеопазването, със седалище в Женева, обединяваща понастоящем 191 страни от целия свят.

 България членува в СЗО от нейното основаване и активно участва в програми, насочени към решаване на здравните проблеми, съвместно с правителства, специализирани организации на ООН и неправителствени формации.

В нашата страна, от 1964 година, с Разпореждане №32 на Министерския съвет, 7 април е определен за Ден на здравния работник и професионален празник на всички работещи в областта на здравеопазването.

Всяка година мотото на Световния ден е различно и акцентира върху определена приоритетна тема, с която е ангажирана СЗО.
Тази година темата на Световния ден е фокусирана върху депресията, съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново.

По данни на СЗО депресията е водеща причина за влошаване на здравето на хората и инвалидност – понастоящем в света живеят 300 милиона души с депресия, което представлява увеличение от над 18% за периода 2005 г. – 2015 г.

 Основната цел на кампанията е все повече хора с депресия, навсякъде по света, да търсят и получават необходимата помощ. Липсата на подкрепа за лица с психични разстройства, съчетана със страх от мнението на околните пречи на достъпа им до лечение, както и на воденето на здравословен и продуктивен живот.

Депресията е заболяване, което се характеризира с продължителна тъга и загуба на интерес към дейности, които обикновено се практикуват, съпроводена е с неспособност за извършване на ежедневни дейности, в продължение на поне две седмици. Освен това, хората с депресия обикновено имат няколко от следните симптоми: загуба на енергия, промяна в апетита и съня (с повече или по-малка продължителност), тревожност, намалена концентрация, нерешителност, безпокойство, чувство за безполезност, вина, или безнадеждност; мисли за самонараняване или самоубийство.

Депресията може да бъде предотвратена и лекувана. По-доброто разбиране на нейната същност и начините за превенция ще помогне на много повече хора да търсят помощ, напомнят здравните специалисти от РЗИ - Велико Търново.