60 000 м изкачиха участниците в експедицията в Памир
60 000 м изкачиха участниците в експедицията в Памир / netinfo

Киргизстан е държава в Средна Азия, една от най-високопланинските в света. Над 90 % от територията й е с надморска височина над 1000 метра. На практика обхваща два планински масива - Памир, с голи каменисти склонове и гористия Тян Шан. Над 20 000 са реките, които пресичат страната. Населението е около 4, 5 милиона души, като половината от тях са киргизи, а останалите - от 80 националности. Това разказаха великотърновските алпинисти, които се завърнаха от експедиция до връх Независимост, известен още като Ленин и Кауфман.

“За местното население времето е спряло. Във всяка юрта има поне по две снимки на вожда на пролетарската революция в Русия Владимир Илич Ленин. Високият 7 134 метра връх, който атакувахме е преименуван три пъти, но за тях си е Ленин и толкова. Киргизите са общителни хора, с които се установяват лесно контакти. В базовия лагер “Лукова поляна” една бира струва 5 щатски долара. Като се поопознахме и поразговорихме за нас вече бе 2 долара, а германците си я плащаха по пет. По време на престоя си видяхме доста експедиции, които идваха и си отиваха, никоя не бе изпратена от толкова много местни хора като нашата. Иначе местните мъже са особена порода хора. Пият чай, ядат пилаф и чакат жените им да се грижат за тях. Ако мъж не е доволен от жена си има право да си вземе втора, за да го гледат по-добре. Нашата преводачка например бе на 21 години и вече имаше две деца. В същото време следва в университета в столицата Бишкек, знае пет езика, работи за туристическа агенция и си гледа семейството”, разказа заместник кмета на Велико Търново Йордан Грозданов.

Както предварително бе обявил, той занесе в Памир футболна топка, за да пробва как се играе футбол - високо в планината. “Турските митничари изпуснаха въздуха от топката с мотива, че може да пренасям нещо в нея. Аз предвидливо бях сложил в багажа помпа и реших въпроса. Оказа се обаче, че футболът на 3 800 метра е мисия невъзможна. Правиш едно две крачета и оставаш без дъх, чудиш се ти ли си това. Пробвах и на 4 400 метра и още по-зле се почувствах от резките движения и липсата на кислород”, обясни заместник-кметът. Той и Стефан Петров са участвали във волейболна среща между отборите на “Света” и Киргизстан в лагера, спечелена от тима на Планетата с 2:1 гейма.

По време на десетте работни дни в Памир, великотърновските алпинисти са изкачили общо 60 000 метра височина между отделните лагери по склоновете на връх “Независимост”, толкова са и спуснали при слизанията, информира ръководителят на експедицията Георги Димитров.

Най- големите им проблеми са били свързани с преодоляването на “височинната болест” и лошото време, което в крайна сметка спря и двете атаки. Оказа се, че есента, която в Памир започва от 15 август, сега се е проявила на четвърти и първите лоши за сезона дни са съвпаднали с опита за покоряване на върха от великотърновци.

“Нямахме особени проблеми с пътуването. От град Ош до базовия лагер ни транспортираха с камион “Урал”, преправен на автобус. С него преминахме през един от най-високите проходи в света - Талдик на 3 650 метра над морското ниво. Изграждан е през периода 1908 - 1911 година. “Охранява” го статуя на снежен барс. Последните трийсетина километра транспортното ни средство преодоля без път като директно минаваше през бродовете на реките. В лагера заварихме около 750 алпинисти от 30 държави. До Първия лагер използвахме коне за багажа, след което разчитахме само на себе си.

На 4 август започна първия щурм на върха. Петър Панайотов, Боян Димов, Ангел Трифонов, Светлана Георгиева, Стамен Станимиров и Йордан Грозданов изградиха в движение лагер на 6 200 метра и продължиха нагоре. На 6 560 метра ги спря бурен вятър, който ги принуди да се върнат на втория лагер на 5 400 метра за възстановяване. Започна да вали и сняг и натрупа нова 30-сантиметрова покривка, която, освен че бе навята по маршрута, позатрупа и някои отворили се цепнатини в ледника и създаде допълнителна опасност от пропадане.

На осми август Петър Панайотов, Боян Димов, Ангел Трифонов, Светлана Георгиева и Стамен Станимиров в три часа сутринта предприеха втората атака. Стамен Станимиров пропадна в цепнатина, получи травми, трябваше да се върне обратно и с помощта на чешки алпинисти и много усилия на волята успя да слезе надолу към нас. На 6 500 метра симптоми на измръзване получи Светлана Георгиева и също бе принудена да се откаже. 350 метра по-нагоре останалите четирима попаднаха в облак, в който видимостта е под 10 метра. Да продължат нагоре е невъзможно, защото от двете страни на ръба, по който се изкачват има пропасти и най-малкото подхлъзване е фатално. Около 40 души от различни страни се събраха в този участък и след двучасово чакане при температури под минус 25 градуса и неподобряване на видимостта решиха да се върнат”, разказа историята на изкачването Георги Димитров.

“Бяхме добре подготвени. Единственото, което искахме бе хубаво време. За съжаление нямахме шанс. Първите четири лоши дни за сезона ни се случиха на нас. Важното е, че се прибрахме живи и здрави и вече обмисляме следваща експедиция”, коментира Ангел Трифонов.

До края на септември ще стане ясно дали през 2007 година високия 8013 метра връх Шиша Пангма в Китай ще бъде атакуван от великотърновци…