Фермер изсипа три каси с вкиснало мляко в централната сграда на електроразпределителното дружество във Варна.

Мъжът го е направил в знак на протест срещу високите сметки за ток, предава NOVA. Той споделя, че вече трети месец му се налага да тегли кредити, за да може да си плати сметките за електричество. Заради спирането на тока са умрели част от животните във фермата му, освен това той изхвърля и тонове развалена продукция.

Георги Гьоков разкри как бъдещото правителство ще се справи с високите сметки за ток

„Сметките за ток се повишиха до такава степен, че за нас взе да става непосилно. На предела на възможностите си сме. Тази моя реакция беше провокирана от това обществото и в частност хората, от които зависи цената - политици и енергийни експерти - да вземат мерки. Малкият, средният и едрият бизнес са поставени до стената и се очакват фалити”, посочи фермерът Данаил Николов.

Мъжът отглежда близо 300 животни. „Ние имаме малка мандра към фермата, където преработваме мляко. В резултат на спирането на тока процесът се провали. В машините бяхме заложили сурово мляко и без ток всичко се развали”, каза Николов.

През миналата година фермерът обясни, че за ток е заплащал около 1 400 лева. След началото на лятото сметките във фактурите обаче започнали да нарастват. Последно той трябвало да плати 2 800 лева. Сега производителят се надява проблемът с цените на тока да бъде решен от новото правителство.
nova.bg