/ Община Девня, архив
Днес започва източването на силно опасния трихлоретан в девненския  завод „Полимери”. Това съобщи за Дарик областният управител Стоян Пасев. 

Химикалът ще се транспортира до Франция, където ще бъде обезвреден. За утилизацията на 2600 тона от опасното вещество от държавния бюджет бяха отпуснати близо 15 милиона лева. 

Пловдивска фирма брои 15 милиона за "Полимери"

Очаква се първата автоцистерна с трихлоретан да бъде напълнена по обяд. Предвижда се месечно от резервоара с опасното вещество да се пълнят по 12 цистерни. От там химикалът ще се товари на влакова композиция и така ще се транспортира до Франция. Комбинирането на транспорта се налага заради липсващите жп релси, разпродадени след фалиране на химическия завод.

Сериозни обезопасителни мерки ще бъдат взети при товаренето на трихлоретана, което крие и най-голям риск. Затова ще става под зоркия поглед на полиция, „Пожарна безопасност и защита на населението” и представители на РИОСВ-Варна. 

Борисов: Десетки предприятия у нас са ограбвани разбойнически като „Полимери”

Извозване на цялото количество трихлоретан ще отнеме около 6 месеца, прогнозира Пасев. Веществото е силно опасно и подлежи на транспортиране при специален режим. Разрешен обаче е основният проблем - получаването на разрешителни за преминаването на трихлоретана през страните от Европейския съюз.  

Нужните нотификации са осигурени, за да може химикалът да мине през Румъния, Унгария, Австрия, Германия  и Франция, обясни областният управител.