/ submariners-bg.com
Фирма за производство на стъкло от Белослав иска да направи подводницата музей на своя територия
Частна фирма изявява желание да превърне подводница „Слава” в частен музей. Това става ясно от инвестиционното предложение на „Инхом” ООД, постъпило за разглеждане в Общинския съвет. 

Липса на финанси отново спира проекта за подводницата музей

От частната компания, базирана в Белослав, предлагат Община Варна да им предостави за 10 години чрез заем за послужване правата за държане на пенсионираната подводница. От фирмата уверяват, че след получаване на разрешение от министъра на културата, ще извършат всички дейности по застраховането, придвижването и поставянето  на „Слава” на постамент „сух док”, изграден от тях. Отбелязват обаче, че при отказ от министъра на културата ще се откажат от инвестиционното си намерение.

Представители на „Инхом” вече са провели работни срещи с председателя на местния парламент Тодор Балабанов, зам.-кмета на Варна Пейчо Пейчев, директора на Военноморския музей Марияна Кръстева и независими юристи. 

От Съюза на подводничарите и подводното братство у нас декларират безрезервна обществена подкрепа в превръщането на подводницата в музеен експонат на територията на фирмата. От Съюза уверяват, че идеята има подкрепата на Министерство на отбраната,  ръководството на ВМС, Морската камара, както и на всички институции, имащи отношение към морето и морските традиции.

От Съюза на подводничарите са готови и с безвъзмезден труд да участват в работите по подготовката и поддържането на бъдещия музей. „След като си позволихме да станем едва ли не деветнадесетата държава в света без действащи подводници, нека поне съхраним културното наследство и морските традиции на страната ни в подводното плаване. Защото един ден България отново ще има подводен флот”, отбелязват подводничарите.

От областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва също изразяват категорична подкрепа за инвестиционното намерение на „Инхом” за превръщане на подводница „Слава” в музеен експонат на територията на фирмата.

Справка в сайта на частната компания показва, че „Инхом“ запазва и развива технологията за производство на белославско стъкло от 1997 година. Заводът им е разположен на брега на плавателния канал между Варненското и Белославското езеро, непосредствено до южния пристан на градския ферибот. Фирмата разполага и с галерия в Морската градина във Варна. 

Предложението ще бъде разгледано на заседание на комисията „Собственост и стопанство” към местния парламент в петък от 9.30 часа. 

„Слава" е единствената ненарязана българска подводница. Има дължина 76 и широчина 7 метра. Дълбочината й на газене е 6 метра, като с пълно оборудване тежи около 1700 тона. Произведена е през 1959 г. в Съветския съюз и до ноември 2011 г. беше част от състава на Военноморските сили.