/ vesti.bg
Медицински сестри в детски градини отказват да поемат отговорност за диабетно болни деца и техните родители се принуждават по няколко пъти на ден да посещават забавачницата, за да им мерят кръвната захар. За проблема алармираха специалисти по ендокринология от болница „Св. Марина”. 

„Децата вече са с добър контрол, повечето имат сензори. Но те държат майките да бъдат в градините. Самите родители си издействаха в ТЕЛК-а да има една точка – „с право на придружител”, което е необходимо, защото някои от родителите не могат да работят. Но децата са с 60 процента, което не изисква задължително да присъства придружител в градината. На база на това обаче много градини и ясли отказват, защото смятат, че трябва да има придружител. Просто не знаят, но не се и отварят”, обясни проф. д-р Виолета Йотова – началник на Първа детска клиника в болница „Св. Марина”. 

Детският ендокринолог в болница „Св. Марина” д-р Росица Стойчева разказа за случай във варненска градина, в който на дете с диабет се отказва помощ, въпреки че заведението разполага с две медицински сестри и лекар. 

„Сестрите подписаха нови длъжностни характеристики за това, че ще изпълняват предписанията на лекуващия лекар, както е по закон, но ми беше отговорено, че те са длъжни да изпълняват това, когато в градината липсва лекар. Съответно в тази градина има лекар и те не са длъжни да го изпълнят. В крайна сметка майката беше принудена да се съгласи да посещава градината”, каза специалистът.

В Закона за здравето има промяна, според която медицинските специалисти са длъжни да подпомагат децата с хронични заболявания, обясни пред Дарик шефът на общинската дирекция по здравеопазване Анастасия Георгиева. 

„Диабетът е част от тази подкрепа, която ние трябва да осъществяваме. В тази връзка бяха променени длъжностните характеристики на медицинските специалисти. От няколко години работим съвместно с Детската ендокринология, с екипа на проф. Йотова, още преди да влезе в сила тази промяна в Закона за здравето. Когато има дете с диабет, осъществяваме връзка на място в детското заведение с родителите, директора и медицинския специалист. Специалист от Детската ендокринология още веднъж прави обучение на медицинската сестра и целият екип се запознава със спецификата при съответното дете”, обясни Георгиева. Тя обаче призна за случай, в който родители са се оплакали от отказ на медицинска сестра да се грижи за дете с диабет. 

„Веднага направихме среща в детската градина. Не стана въпрос за това, че се отказва помощ, а че има детайли, които трябва да бъдат уточнени. ТЕЛК-ът на детето беше задължително с чужда помощ и изскването беше на всеки час детето да се боде. На място беше уточнено, че това не е необходимо и майката пожела да бъде като придружител на това дете”, добави Георгиева. Тя увери, че децата с диабет се обгрижват и не се налага родителите да посещават градините, за да следят състоянието им.

За щастие проблемът с отказа да бъдат следени деца диабетици в забавачниците не е масов, коментира д-р Стойчева. 

„Благодарение на подкрепата на Община Варна и на колеги, в някои градини нещата се случват прекрасно. Дори по-добре, отколкото сме очаквали. Това, че такъв проблем има в някои градини не означава, че е във всички”, посочи тя.

Децата с диагноза диабет във Варна са между 80 и 100.