Всяко куче с чип?
Всяко куче с чип? / DarikNews.bg, архив

Всяко куче на територията на Варна да има чип с баркод, който да се съхранява в електронен регистър, е едно от предложенията, което може би ще залегне в новата Общинска програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета. Това стана ясно на заседание на постоянната комисия „Обществен ред и сигурност”. Идеята е в специална база данни да се пази информация за домашните и улични животни и така да се следи тяхното движение.

Само през миналата година 107 души са били ухапани от кучета, отчете пред съветниците директорът на приюта в Каменар Иван Радев. През 2010-та броят на пострадалите е бил 123, а за изминалия месец нахапаните са 12. Статистиката сочи, че през зимата нападенията са повече в сравнение с по-топлите периоди на годината, обясни той. Според Радев е редно, успоредно с овладяването на популацията на бездомните животни, да се работи и срещу безконтролното разхождане на домашни кучета на неразрешени територии. Шефът на кучешкия приют смята, че ветеринарите трябва да обобщават и предават данни за всички преминали през тях животни на Агенцията по безопасност на храните. Той разкри още, че за периода 2008-ма – 2011-та година в приемника в Каменар са кастрирани над 4000 животни, а разходът от залавянето до пускането на едно куче е 98 лева.

Според  Стойчо Бакалов - шеф на общинската дирекция "Осигуряване и опазване на обществения ред", при изготвяне на програмата за овладяване на популацията на бездомните кучета би трябвало да се търси мнението на природозащитните организации. Общинският съветник от партия „Нашият град” Андрей Василев изрази мнение, че опит може да се потърси от наредбите на градове, които работят успешно по проблема. Той коментира още, че ако се вземе решение и уличните и домашните кучета да бъдат чипирани, трябва да се заложат ясни и конкретни срокове, в които това да се случи.

Съветниците се обединиха около становището, че създаването на регистър на животните ще доведе до повече приходи от данъци в общината, които да се изразходват целево за приюта и решаване на проблемите с бездомните четириноги.

Съветникът от БСП Пламен Градинаров посочи, че основен източник на безстопанствени кучета са крайградските зони. Хората там прибирали животните през лятото, а след като се връщали в градовете през зимата, ги изхвърляли на улицата. Градинаров предложи контролни органи да следят за нерегистрирани животни във вилните зони.

След обсъждане на проблема съветниците решиха да бъде създадена работна група, която до края на март да изготви програма за решаване на проблема с уличните кучета.