Варненският апелативен съд потвърди ареста на мъж, обвинен в опит за убийство
Варненският апелативен съд потвърди ареста на мъж, обвинен в опит за убийство / netinfo
Варненският апелативен съд потвърди като правилно и законосъобразно определението на Окръжен съд Варна от петък, миналата седмица, с което бе потвърден ареста на 67-годишния Димитър Михайлов, обвиняем по досъдебно производство за опит за убийство на приятелката си Ивелина. Димитър беше задържан под стража на 18 май тази година, след като дни преди това беше направил опит да убие 36-годишната приятелка. На 14 май двамата се почерпили с приятели в заведение и след като се прибрали у дома Димитър, който и друг път правил сцени на ревност, нападнал Ивелина първо с брадва, а след това и с кухненския нож. Съдебно-медицинската експертиза констатирала множество прободни и прорезни рани, получени при бягството на жената от нападателя й.

Както първата, така и въззивната инстанция по това дело са изразили становище, относно мотивите за определяне на най-тежката процесуална мярка за принуда. Съдът смята, че обвинението срещу Димитър е за тежко, умишлено престъпление. Независимо от обстоятелството, че при повторния разпит пред съдия пострадалата е променила първоначалните си показания, квалификацията за деянието – „опит за убийство” остава същата. Съдът не разполага с нови факти, които да променят обоснованото предположение, че именно Димитър е извършител на деянието. Няма промяна и по отношение на извода, че мъжът може да се укрие, или да извърши друго простъпление. Производството по делото е приключило и предстои внасяне на обвинителния акт в първоинстанционния съд.

В друго съдебно заседание Апелативният съд потвърди определение на Варненския окръжен съд от миналата седмица, с което бе оставена без уважение жалбата на адвоката на 23-годишния Радослав Кичуков, обвиняем по досъдебно производство затова, че в съучастие като съизвършител с други три лица, изготвили неистински и преправили истински кредитни и разплащателни карти, които не са ценни книжа. Апелативната инстанция отхвърли и протеста на Апелативна прокуратура, срещу отказа на първоинстанционния съд да определи двумесечен срок, в който обвиняемият да не може да обжалва ареста си. Определянето на такъв срок е в правомощията на първоинстанционния съд, смятат апелативните съдии.

Пресслужбата на съда припомня, че Радослав Кичуков, 20-годишният Младен Кабов, 27-годишният Кирил Дичев и Руслан Деянов на 23 години бяха задържани на 22 юни тази година. Според обвинението младежите са действали като организирана престъпна група във Варна и в София от средата на април тази година до 21 юни. При акцията по задържането им бяха иззети компютърни конфигурации, кредитни и разплащателни карти със заличени имена на български и на чужди граждани, устройства за приготовлението им и множество платежни документи. Младен и Радослав били арестувани на варненското летище при опит да напуснат страната, а в тях били открити банкови карти на чужденци.

Посочените днес от защитата факти, че са изтекли 4 месеца от задържането на Радослав не са нови обстоятелства, смята въззивната инстанция. Апелативният съд потвърди извода на Окръжните съдии, че разследването се осъществява в разумните срокове. Не са събрани и нови доказателства, които да разколебаят извода на съда, относно обоснованото предположение, че Радослав е извършител на деянието, в което е обвинен, както и, че ако е на свобода, може да се укрие, или да извърши друго престъпление. Определението на Апелативния съд не подлежи на обжалване.