Стотици килограми храни поеха към екарисажа
Стотици килограми храни поеха към екарисажа / снимка: Sofia photo agency, архив

Над 700 кг храни са били възбранени и бракувани след проверки на Областната дирекция по безопасност на храните миналото лято. Към екарисажа са поели над 500 кг месни и 74 кг рибни продукти, както и 156 кг храни от неживотински произход като плодове и зеленчуци, плодови консерви, печен пипер, макарони, картофено пюре и сироп за безалкохолни напитки, съобщиха от Дирекцията.

Унищожените храни са били без документи за произход и етикети, чрез които да се установи произхода, качеството и безвредността им. Заради тези и други нарушения, като лошо хигиенно състояние на обектите и неизпълнени предписания, са издадени 59 актове.

Издадени са и заповеди за спиране на експлоатацията на един ресторант с дейност „all inclusive" и две заведения за хранене на свободна консумация. Причините за спирането им е несъответствие по материално техническа база и извършване на дейност в обект, който не е регистриран по реда на чл.12 от Закона за храните.

За периода май-октомври миналата година варненските хранителни инспектори са извършили общо 4919 проверки в търговската мрежа, заведения за обществено хранене, сезонните обекти и тези, които предлагат кетъринг и „all inclusive". Най-често срещаните несъответствия са по материално техническата база, неподходящи условия за преобличане на персонала, несъответствия в системите за самоконтрол и НАССР, некоректни записи документиращи прилагането и поддържането на програмите за самоконтрол и недостатъчно обучен персонал по отношение на системата за самоконтрол.

Установено е още неспазване на температурните режими на съхранение, липса на маркировка на част от суровини и заготовки, съвместно съхранение на отделните групи храни, разширяване на асортимента без да са създадени условия за това и недостатъчен персонал за поддържане на хигиената в обектите.

Анализ на резултатите бе направен на срещи на хранителните инспектори с бизнес оператори с храни и представители на други държавни институции, имащи отношение към туристическия сезон в региона.

За настъпващия летен туристически сезон на проведените дискусии най-често задавани въпроси от страна на бизнес операторите са били свързани с начините за обявяване на веществата, причиняващи непоносимост и алергии при предлагането на храната на блок масата и за свободна консумация.

Проверките за новия сезон вече започнаха по комплексите, съобщи за Дарик шефът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Маргарита Атанасова. Ще се следи стриктно за произхода на храните, хигиена и регистрация на обектите.