След 4 месеца: Варна без места за покойници
След 4 месеца: Варна без места за покойници / netinfo

Ако гробищният парк в с.Тополи не бъде разширен, след 4 месеца няма да има къде да се погребват починалите в морската столица. Това заяви управител на общинската фирма "Обреди" Любчо Любчев на заседание на общинската комисия по собственост и стопанство. Капацитетът на парка в Тополи, по известен като новите гробища, е на изчерпване. Годишно там се погребват близо 3200 покойници, при 4000 за целия град, уточни Любчев.

На заседанието си днес комисията отхвърли предложение Общината да закупи частен терен за разширяване на гробищен парк „Тополи". Предложен бе парцел земеделска земя от 8,45 дка в местността „Бостан Тарла", западно от новите гробища. Половината от имота е пета категория, а останалата част - четвърта и шеста, като собствениците искат за него по 30 евро на кв.м. или близо 495 000 лева.

Предложената цена е твърде висока за земеделска земя от тази категория, бе мнението на общинските съветници Радослав Коев и Красимир Узунов. Коев припомни и факта, че според закон на 300 метра от гробище не може да се строи, т.е. земята не може да бъде използвана за нищо друго, освен за земеделие.

Това е единствената алтернатива за разширяване на гробищния парк в Тополи. Останалите съседни земи са с подпочвен варовик и не са много подходящи за разполагане на гробове, посочи управителят на "Обреди" Любчо Любчев. Според шефа на общинската фирма, подходящ терен за гробище има в землището на с.Звездица, вдясно от „Харамията".

Според Наредба 21 на Министерство на здравеопазването и решение на Общинския съвет когато близките на починалите не поддържат гробното място в продължение на 8 години и не са го платили за 15 години или вечни времена, Общината има право да отнеме гробното място и да го освободи за друг покойник, припомни Любчев.

За целта обаче трябва да има изградени специални костници. Те трябва да отговарят на определени изисквания, сред които стандартни размери и плътен капак. Такива във Варна има на централните гробища. Там костите се поставят в специални торби с ламаринен етикет за разположението им в парка преди това.

Така е практика и в останалите цивилизовани страни. В противен случай ежегодно Общината трябва да закупува стотици декари земя, за да може да удовлетвори потребностите на Варна. Ако на гробището в Тополи се изгради костница и започне отнемането на гробищни места, отдадени преди 20 и повече години, капацитетът на гробището ще се увеличи за още 3-4 месеца, посочи управителят на фирма "Обреди".

Вариант за решаване на проблема е и изграждане на крематориум. Две чужди фирми - немска и руска, проявяват интерес за построяване на съоръжението. То може да бъде разположено в гробищните паркове „Тополи" или „Аспарухово - 2", а изграждането му да отнеме до 18 месеца.

Обсъдена бе и възможността за изграждане на частен гробищен парк. Конституцията позволява, но никъде в България няма частно гробище. Заради високите цени на земята нито една от 10-те погребални агенции във Варна не предприема подобна инвестиция, обясни Любчев.