С нови френски вертолети ще борим терористи и пирати
С нови френски вертолети ще борим терористи и пирати / снимки: Дарик Варна

През ноември се очаква Българската армия да разполага с три многоцелеви вертолета „Пантер". Това обяви министърът на отбраната Аню Ангелов при представянето на първия вертолет "Пантер" в състава на Военноморските сили. Другите две модерни летателни машини френско производство ще бъдат доставени следващия месец, уточни военният министър.

„С "Пантер" страната ни получава най-доброто. Хубавото е, че тези хеликоптери могат да се използват и за спасяване, така че ще имат приложение в мирно време", отбеляза премиерът Бойко Борисов, който също присъства на церемонията. Надявам се с тези три "Пантери" да не се говори повече по Шенгенското пространство, заяви Борисов и призова представителите на фирмата да кажат, че най-доброто от света е на българската шенгенска граница.

С нови френски вертолети ще борим терористи и пирати
netinfo

Цената на френския вертолет е 20 милиона евро без боеприпасите и логистичната поддръжка. Разполага с торпедни системи и 20 мм оръдие. Вертолетът може да се използва за борба с терористи и пирати, да служи за спасяване на хора и кораби. С едно зареждане може да прелети 150 мили, което е достатъчно за осигуряване на българския морски отговорен район.

Машината развива скорост до 324 км/ч. На борда си, освен двамата пилоти, може да качи и 10 командоси, разкри подполковник Милен Хинтоларски. Той е един от шестимата български пилоти, обучени да управляват "Пантер". Хинтоларски лично е докарал хеликоптера от Франция, като полетът е продължил два дни с кацания в Тренто/Италия, Любляна/Словения / и Тимишоара/Румъния/.

„За първи път откакто служа във Военноморските сили ми се случва да получа нещо, което е най-доброто в света", призна командирът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев. Той разкри, че от понеделник започва изпълнението на полетния план за обучението на пилотите, които ще управляват френския вертолет. Стартира и план за подготовка на спасителни плувци в специалния разузнавателен отряд. Шестима „тюлени" ще бъдат обучени да скачат от ветролета и да спасяват хора в морето.

След получаване и на другите два "Пантера" предстои изграждането на хангар за тях. Ветролетите обаче няма да могат да кацат на военните ни кораби. За целта е необходимо допълнително преоборудване на фрегатата, за което няма заложени средства за следващата година, разкри военният министър.

Три вертолета МИ-14 от състава на ВМС ще бъдат ремонтирани през следващите две години. Други три МИ-14 ще бъдат продадени заради изтичане на летателния им ресурс, стана ясно по време на церемонията в морската вертолетна авиобаза „Чайка" край Варна. На нея присъстваха още министърът на транспорта Ивайло Московски, командирът на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев, генерали, адмирали и офицери от Българската армия.

След демонстрация на летателните възможности на чисто новия "Пантер", премиерът Бойко Борисов реши лично да изпробва как вози вертолетът. С най-новата придобивка на ВМС Борисов отлетя към варненския аеропорт.