/ Областна администрация Добрич
Регионалната инспекция по околната среда и водите-Варна е уведомила Районната прокуратура в Каварна за двата пожара в защитена местност „Дуранкулашко езеро“ от 19 и 20 март, съобщиха от инспекцията.

„След установяване на виновните лица, допуснали възникване не пожара, ще бъдат предприети административно-наказателни действия по реда на екологичното законодателство“, казват още от там.

Извадиха 30 уреда с улов на раци от Дуранкулашкото езеро (СНИМКИ)

„Делото е при нас. Образувано е досъдебно производство, води се разследване“, коментира окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев. В събота охраната на северните защитени територии към екоинспекцията е констатирала действащ пожар в защитената местност.

На сигнала са се отзовали служители на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Шабла, които са овладели пламъците. Изгорели са обаче сухи тревни съобщества и тръстикова растителност в западната част на местността, включително площи в района на местност „Хелеза“, развъдниците и землището на село Дуранкулак - общо 400 декара.

На следващия ден е забелязан нов действащ пожар в северозападната част на „Орлово блато“, което също е част от защитената територия. Той е изпепелил около 2 декара. По време на двата пожара не са установени засегнати или бедстващи животински видове.

Преди по-малко от 2 месеца, на 5 февруари, в североизточната част на езерото изгоряха около 15 декара тръстика. "Дуранкулашкото езеро" е защитена местност, която приютява множество редки биологични видове.

През него минава прелетният път Via Pontica. В района са регистрирани близо 260 вида птици, над 90 от които са гнездящи. Езерото е популярна дестинация за орнитоложки туризъм.
БТА