Морската костенурка от защитения вид Карета се среща изключително рядко в Черно море
Морската костенурка от защитения вид Карета се среща изключително рядко в Черно море / „Зелени Балкани“
Тук не се е появяла от десетилетия, като във Варна е била забелязана за последно в края на 19-и век
Изключително рядката за Черно море морска костенурка от защитения вид Карета е забелязана на север от българското Черноморие. Мъжки екземпляр с дължина около 60 см се е появил в най-южната част на делтата на Дунав, на север от Констанца, разкри Димитър Попов от сдружение „Зелени Балкани“. Природозащитната организация реализира проект за екологични проучвания в Черно море, по време на които е сниман  редкият за района вид.  

На костенурката  се натъкнали румънски рибари. Попадналата в мрежите им Карета е била жизнена. След като й е била оказана помощ, е била върната обратно в морето. 

Морската костенурка Карета е типичен вид за Средиземно море и много рядко навлиза в Черно море. Тук не се е появяла от десетилетия, като във Варна е била забелязана за последно в края на 19-и век, обясни Попов. По думите му, находката е била изключително голяма изненада.

Проектът за наблюдение на „Зелени Балкани“ се нарича BLACK SEA WATCH. Представлява уеб база данни с приложение за смартфони, което може да се ползва за качване на снимки с географски координати. Създадената база данни ще допълва целенасочените научни изследвания на различните видове организми.

„Целта е да се даде възможност на хората, които обичат Черно море, първо да проучат и да се запознаят с неговите обитатели, и след това да станат учени-любители”, отбеляза Димитър Попов. 

Все още Черно море е дом на стотици растителни и животински видове. Над 160 от тях са включени в разработката на екосдружението. 

Първата качена снимка с приложението е била на умряла Морска свиня (най-дребният представител на китоподобните в Черно море), заснета близо до Крапец. Сред фотографираните видове има и редки за региона птици като Тръноопашата потапница и Пепеляв брегобегач. В Атанасовското езеро пък е заснето розово фламинго.

В рамките на BLACK SEA WATCH, „Зелени Балкани“ си сътрудничат с родни учени океанолози и турски специалисти по мекотели, китоподобни и птици. 

„Черно море има много проблеми. Голяма част от тях, за съжаление, са с човешки произход. Някои са от свръхексплоатация на ресурсите, а други – от замърсяване. Но един много сериозен проблем за живите организми е навлизането на инвазивни видове. 

Към днешна дата тези чужди видове са овладяни, но не напълно. Рапанът е предизвикал катастрофа със състоянието на черната мида, а малката медуза Ктенофора е довела до голяма спад на запасите от хамсия.

Мобилното приложение функционира от 6 месеца. Инсталацията и употребата му са безплатни. Достъпно е на три езика – български, английски и турски. Сред регистрираните до момента потребители има и румънци, украинци, грузинци и руснаци.