/ netinfo
Ремонт на Аспарухов мост тази есен ще има. Той ще започне на 23 октомври, идния понеделник, обяви във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Така той опроверга информацията от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ), които заявиха, че ремонтът на Аспаруховия мост ще бъде отложен за следващата година.

Отлагат ремонта на Аспаруховия мост
 
"Аз ви обещах още преди месец, че ремонт ще има още тази година. Те колегите от АПИ малко изнесоха информация, че ще стартираме следващата година. Не, напротив. На 23-и започва, другата седмица”, отбеляза министър Нанков.
 
Ремонтът тази есен ще продължи месец-месец и половина. Ще се ремонтира участък от 180 метра в началото на моста от страната на Варна и в платното в посока Бургас. Ще бъдат запълнени и дилатационните фуги.
 
Цялостният ремонт на моста трябва да завърши до началото на лятото. През пролетта ще се работи от началото на март до средата на май, посочи министърът.

На въпрос на журналисти дали организацията на движението по моста по време на ремонтите може да бъде направена по-интелигентно, Нанков заяви следното: „Мисля, че колегите от АПИ не са неинтелигентни. Но, да, могат да го измислят и по-интелигентно”.
 
Догодина ще има ремонт на 6,8 км от автомагистрала „Черно море” в платното в посока Бургас. Предвижда се и рехабилитация на пътя Варна – Златни пясъци, до Т-образното кръстовище за Аладжа манастир. Амбициозната идея е от там до Златни пясъци пътят ще бъде разширен и да има три ленти. Трасето обаче попада в защитена местност и е необходимо провеждането на специални процедури. Затова с Агенцията по геодезия, картография и кадастър се обсъжда дали може и как да се случи разширението.

Приоритет за следващата година е и изграждане на детелината на „Хемус” край Игнатиево.

Автомагистрала "Хемус" ще е готова чак през 2025 г.
 
Другата седмица или най-късно в началото на ноември ще започне реалното изграждане на новата част на бул.”Левски”. Срокът за завършване е 15 август, но ще се гони финализиране на проекта още на 1 юли, обяви регионалният министър. По думите му към момента Община Варна се справя перфектно с тежките процедури по отчуждаване, парцеларните планове и издаването на строителните разрешения на етапите.

„Трудно се намират и подобен тип инженери. Община Варна намериха едно светило – професор Божинов. Той пък се разболя, горкият”, отбеляза още строителният министър.

Правителството отпусна 85 млн. за инфраструктура във Варна
 

Проектът за водния цикъл на Варна ще е на стойност 110 милиона лева, показва предпроектното проучване. Индикативната стойност обаче най-вероятно ще бъде леко редуцирана. „Около 100 милиона европейско финансиране ще дойдат във Варна за подобряване на ВиК инфраструктурата в общината”, изтъкна Нанков.