Противоречия в еко и земеделското законодателство спъват инвестиционни намерения в Каварненско
Противоречия в еко и земеделското законодателство спъват инвестиционни намерения в Каварненско / netinfo

Собственици на хиляди декари по Добруджанското Черноморие искат от държавата да реши по-скоро дали могат да обработват земята си.

Заради защитените зони, картирани в Каварненско, РИОСВ Варна наложи пълна забрана за извършване на всякакви земеделски дейности  в поземлен имот с площ около 1500 дка, собственост на фирма „МИЛЕНИУМ ЕНД КО“ЕООД. Земята е земеделска, с начин на трайно ползване „нива”, определен през 2008 година, което означава, че там могат да се отглеждат различни култури. Имотът обаче попада в границите на Защитена зона “Комплекс Калиакра” и има частично картирани местообитания на 62СО Понто-сарматски степи, според извършено картиране през 2011-2013г., т.е. след смяна на начина на ползване. До момента обаче няма издадена заповед от Екоминистерството за обявяване на защитената зона и със становище дали и колко от имота попадат в нея.

Хиляди декари по Добруджанското Черноморие обречени на безплодие заради спорно картиране на защитени зони

След репортаж на Дарик по темата, от РИОСВ отговориха на зададените от медията дни преди това въпроси.

Обяснението на регионалната инспекция е, че забраната (принудителна административна мярка – ПАМ) е за дейности, свързани със създаване на трайни насаждения – лозя в границите на поземления имот, а такова инвестиционно намерение не било съгласувано с компетентните органи. Отинспекцията не отричат, че в границите на защитените зони няма забрана за стопанисването на земеделски имоти в съответствие с начина им на трайно ползване.

"Всяка промяна обаче, включително за създаване на трайни насаждения – лозя (засаждане на лозов масив), е предмет на съгласувателни процедури по реда на екологичното законодателство. В случая такава процедура не е проведена.", обясняват от РИОСВ Варна.

От „Милениум” обаче твърдят, че земята се е подготвяла за засаждане на ръж и въпреки спечелен проект по Фонд „Земеделие” за засаждане на лозя, дейности по него все още не са започнали.

Към момента всякаква работа по отглеждане на каквато и да е земеделска продукция в имота е спряна.

От фирмата собственик настояват за категорична позиция каква точно е земята им и може ли там да се оре и сее.

„Липсват и ясни забрани за извършване на земеделски дейности в обхвата на Защитената зона, което поставя собствениците на имоти в неяснота. В момента съществува противоречие между земеделското и еклогичното законодателство, като разпоредбите на първото създават предпоставка за реализацията на проекти по ПРСР (земеделците получават бонус точки за проекти в Натура 2000 и в необлагодетелствани райони), а разпоредбите на второто не допускат/ограничават реализацията им. Това противоречие създава необходимостта от ясен отговор – Възможно ли е да се орат земеделски земи - ниви, на които има картирани местообитания? А също и възможно ли е на земеделски земи, които се орат да бъдат картирани местообитания?”, се казва в писмо от „Милениум”, адресирано до МОСВ, МЗХ и медиите.

От фирмата изразяват готовност и за замяна на имота си, закупен през 2007 година от Община Каварна за повече от 5 млн. лв., за да могат свободно да произвеждат земеделска продукция на място, където няма да бъдат застрашени природата и местообитанията на защитени видове.