/ Дарик Варна, архив
Община Варна създава нова организация и засилва контрола върху това как гражданите и фирмите изхвърлят отпадъците си, съобщи днес зам.-кметът Тодор Иванов. В екипите, които ще следят дали не се поставят боклуци около контейнерите, а не в тях, ще има инспектори и общински полицаи. Те ще обикалят не само из града, но и из курортните комплекси в района.

Вече има близо 50 от новите контейнери, които са умишлено повредени, допълни Иванов. По думите му, вандалите трошат най-вече частите, които осигуряват автоматичното затваряне на капаците. Иванов уточни, че предстои да бъде приета нова наредба за обществения ред в общината и в нея ще бъде фиксирана забрана да се вадят боклуци от контейнерите.

Плевен с нови контейнери за битови отпадъци

Глобата за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци е между 300 и 800 лева за физически лица и между 1400 и шест  хиляди лева за фирми, припомниха от общината. Междувременно от началото на годината са наложени санкции от 118 хиляди лева на фирмата, която отговаря за сметопочистването на Варна. Глобите са за нередовно изхвърляне на контейнерите и непочистване на зоните около тях. 
БТА