Линейният ускорител за онкоболницата – от щатска или шведска компания
Линейният ускорител за онкоболницата – от щатска или шведска компания / снимка: vnews.bg

Варненската онкоболница ще се възползва от възможността да закупи линенен ускорител с отпуснатите 2,6 милиона лева по Оперативна програма „Регионално развитие 2007 - 2013". С решение на комисията по здравеопазване към местния парламент болницата ще кандидатства за отпуснатото финансиране.

Парите са по схема „Подкрепа за реконструкция/обновяване и оборудване на общински лечебни заведения в градските агломерации". Миналата седмница от здравното министерство са уведомили болницата, че като единствена резерва по компонента ще могат да кандидатстват за спестените 2,6 млн.лв.

Осигурените средства обаче няма да са достатъчни за закупуване на скъпия апарат, затова ще се наложи дофинасиране от Общината. Колко точно не може да се посочи, преди да е минал търгът, обясни пред съветниците доц. Георги Кобаков, шеф на Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания „Д-р Марко А. Марков".

Първоначалните намерения са били за закупуване на линеен ускорител за 5-6 милиона лева. Машината, за която сега ще се кандидатства, ще е по-евтина, от по-нисък енергиен клас, но ще изпълнява 90 % от функциите на машината от по-висок клас.

За избор на фирма-доставчик ще бъде обявена обществена поръчка, като вече са водени разговори с производители на такава апаратура. Ускорителят ще бъде закупен от американската "Вариан" или шведската "Електра". Заедно със "Сименс" това са единствените компании в света, които произвеждат апаратура за модерна лъчетерапия на болни от рак. Немският гигант обаче ще отпадне от надпреварата заради липса на сервиз у нас, коментира доц. Кобаков.

„Безкрайно важно е за Варна и за болните тук да имаме един линеен ускорител, който да започне работа до 3-4 месеца", заяви шефът на онкоболницата. В момента нуждаещите се от подобно лечение пътуват до София, Румъния и Турция, като лечението отнема около месец и половина.

По време на заседанието стана ясно, че за възможността онкоболницата да получи финансиране за закупуване на важната апаратура се знае от седмица, но предложението на кмета за разглеждане от здравната комисия е било изпратено вчера. Христо Димитров от „Варненци за Варна" напомни, че според Правилника за работа на Общинския съвет предложенията трябва да бъдат входирани поне 3 дни преди да бъдат разглеждани на заседание на комисия и е недопустимо вкарването му в последния момент.

Отговорът на съветниците бе, че въпросът е много спешен и ако не бъде гласувано решението, болницата ще се размине с финансирането. „Решението е от огромно значение за онкологията на града и цяла Североизточна България", изтъкна общинският съветник д-р Людмил Цветков.

„Свидетел съм на това, че доц. Кобаков, каквото зависи от него, го направи още преди седмица. Друг е въпросът, че улисани във времето да се обясняваме на палаткаджиите къде да си сложат палатките, това е много важно нещо за Варна явно, доц. Бозов сега информира и входира това за разглеждане в нашата комисия", каза съветникът д-р Ивайло Бояджиев. Той напомни, че комисиите към местния парламент са помощен орган, а крайното решение се взема от Общинския съвет.