/ ref.blog.libvar.bg
135 години от основаването на Варненското медицинско дружество
96412
135 години от основаването на Варненското медицинско дружество
  • 135 години от основаването на Варненското медицинско дружество
Основа заслуга за това Варненската мъжка гимназия днес да се намира в центъра на града е на Варненското медицинско дружество. Това разкри пред Дарик доц. д-р Димитър Ставрев, преподавател в Медицинския университет и член на работната група, предприела най-мащабното до момента проучване на историческите архиви и публикации, свързани с дейността на медицинското дружество.

След създаването му, членовете на Варненското медицинско дружество работят много за урбанизиране на средата и подобряване на условията за живот във Варна. Търсене на здравословните условия за живот е било една от основните задачи на Варненското медицинско дружество. 
Тяхната експертиза е използвана от тогавашната местна власт при избора на място за построяване на училището.

Първоначалната идея е била Мъжката гимназия да бъде изградена югозападно от езерото. Доклад, изготвен от работна група от медицинското дружество, обаче предупреждава, че там има по-голяма опасност от малария и други заболявания, свързани със заблатената среда. Предложено е друго място и така емблематичната сграда е издигната на сегашното си място, посочи доц. Ставрев.

Още тогава (открита е през 1885 г.) солидната сграда на Варненска мъжка гимназия впечатлява като архитектурно постижение. Построена е в неоготически стил от уста Генчо Кънев от Трявна въз основа на проект на чешки архитект.

През 1888 г. гимназията е наречена „Фердинанд I“. По време на войните в началото на 19-и век е била ползвана като казарма, военна болница и  помещение за настаняване на бежанци.

След основен ремонт, през 1989 сградата е пригодена за художествена галерия. Днес в сградата на ул. “Любен Каравелов” се помещава Градската художествена галерия “Борис Георгиев”.

Първото антропологично изследване у нас - във Варна

Член на Варненското медицинско дружество е провел и първото антропологично изследване у нас, отбеляза доц. Димитър Ставрев. Дружеството е изиграло значителна роля за развитие на здравната култура във Варна в ранния следосвобожденски период. Лекари от организацията написват и първите правила за къпане в морето в края на 19-и век.

Още за 135-годишната история на Варненското медицинско дружество ще откриете в интервюто с доц. Димитър Ставрев в аудио зоната.