/ Община Русе
Всички 60 нови електрически автобуса вече са във Варна. Вчера пристигна втората пратка по море, потвърди директорът на "Градски транспорт" във Варна Николай Антонов.

Електробусите в момента се намират на пристанище Варна - Запад и се разтоварват от кораба. Предстои придвижването им до базата на Градски транспорт, предаде БНР.
 
Новата пратка е от 40 електробуса, през септември пристигнаха други 20, така през 2023 г. линиите на обществения транспорт ще бъдат обслужвани от общо 60 автобуса, захранвани чрез батерии.
 
По-големите автобуси побират до 110 души, а по-малките до 60. Ще има осигурени места за хора с увреждания, климатици и рампи.
 
Електрическите автобуси разполагат със зарядни станции, които вече са във Варна. Към всеки автобус ще бъде монтирана отделна зарядна станция, а зареждането ще става през нощта, обясни Антонов. 

Все още не са уточнени линиите, които ще обслужват новите возила. 

Предстои регистрацията им в КАТ, монтаж на оборудване, поставяне на билетна система и след това ще бъдат въведени в експлоатация. Очаква се това да стане в първото тримесечие на 2023 г.

Ще бъдат монтирани две бързозарядни станции на крайните спирки на „Почивка“ и „Владиславово“, които ще могат да възстановят батерията до 50% за половин час. 
Първите пристигнали 20 съчленени автобуса вече са регистрирани в КАТ и се работи по поставянето на камерите, каза Николай Антонов. 

Новите автобуси са осигурени благодарение на безвъзмездно финансиране в размер на 70 млн. лева по оперативна програма и 15 млн. лева съфинансиране от общинския бюджет. Тези средства са и за 60 зарядни станции за електробусите, за нови трансформатори и други технически дейности. 

Попълненията в автопарка на „Градски транспорт“ ще разполагат със системи за безопасност, които ще сигнализират на шофьора за опасности по пътя в реално време.