До събота топло, после голямо захлаждане
До събота топло, после голямо захлаждане / Sofia Photo Agency, архив

Днес времето във Варна ще е предимно слънчево, прогнозират варненските синоптици. Ще духа слаб вятър. Максимални температури за морската столица около 24 градуса. Вълнението на морето е 1-2 бала. Температурата на морската вода - 19-22 градуса.

До петък времето във Варна ще се задържи слънчево и топло с максимални температури от 27 градуса. В събота вятърът ще се усили, минисмалните температури ще се понижат и ще започне да нахлува по-студен въздух. В неделя температурите ще паднат с около 10 градуса и в най-топлата част на деня няма да надвишат 16-17 градуса. Ще бъде облачно с превалявания от дъжд. В началото на следващата седмица валежите постепенно ще спират, но ще се задържи хладно с максимални температури от 17-18 градуса.

Най-високите максимални температури това лято са измерени предимно през периода 8-9 август и 24-25 август. Метеоролозите във Варна отчетоха температурен рекорд. На 31-ви август живакът удари 33,2 градуса и подобри рекорда от 2007 г., когато бяха измерени 31,6 градуса. Най-студен е бил август в средата на месеца. Средната температура за Варна през осмия месец на годината е била 22,4 градуса. На 12-ти август е отчетена най-ниската температура - 14,6 градуса.

Октомври се очаква да е сравнително топъл и сух. Средната месечна температура ще бъде над нормата, а количеството на валежите - под нормата. Най-ниските температури през месеца ще са между 1 и 6 градуса, а най-високите - между 24 и 29 градуса, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.