По думите му учебната 2023/2024 година вече може да бъде открита на 7 септември
"При външното оценяване, провеждано в 4-ти, 7-и и 10-и клас, през тази година промени няма да има", това каза във Варна министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, който посети Професионалната гимназия по дървообработване в града.

Денков: Ако учебната година започне по-рано през септември, ще има по-дълги ваканции

По думите му предстои в това отношение да се направят корекции, като идеята е изпитите да станат по-интегрирани. "Целта е при външното оценяване по математика да бъдат включени въпроси и от други точни науки, а по български език и литература - от други хуманитарни дисциплини", обясни Денков.

Той припомни, че през тази година за пръв път матурите в 12 клас ще бъдат много по-голям брой, но увери, че министерството ще изпълни изискванията на закона. "Все пак остава открит въпросът дали вариантът с толкова много изпити е най-добрият", посочи Денков.

Той уточни, че детайлите за предстоящите зрелостни изпити са достъпни за всички родители, освен това са информирани и висшите училища, които ще ги имат предвид при подготовката на справочниците за кандидат-студентите. 

Денков: Всяко училище ще може може да кандидатства за STEM център по Плана за възстановяване

Министърът припомни, че започва преглед на учебните програми, като целта е работата да приключи до края на юни. "Целта е те да бъдат изчистени от излишни академични термини и, където е възможно, да бъдат включени практически примери", допълни Денков.

По думите му, след като бъдат готови програмите, ще започне преглед на учебниците. "С тази задача ще бъдат ангажирани основно учителите, защото са най-близо до децата, като в работните екипи ще бъдат включени и психолози.  

Следващата учебна година ще започне на 15 септември", допълни министърът. По думите му учебната 2023/2024 година вече може да бъде открита на 7 септември.

Денков: Тестването на учениците ще продължи

"Тази седмица обаче ще бъде разпределена за повече ваканции през учебната година", допълни Денков. Той уточни, че идеята за удължаване на учебната година с две седмици за учениците от 1-ви до 6-и клас, също не цели да ги натоварва, а да даде възможност да се ползват по-различни форми на обучение и надграждане на знанията по интересен начин.

Денков допълни още, че няма риск за учениците заради облекчаването на мерките срещу пандемията. "Броят на заразените пада всяка седмица и, ако в края на януари се разболяваха всяка седмица около 12 хил. деца в страната, през последната бяха малко над 1000", обясни министърът.

Той допълни, че министерството разполага с тестове, достатъчни за седем последователни тествания на децата. Според него те са в срок на годност и ще бъдат съхранени, за да бъдат ползвани в началото на новата учебна година.

Министър Денков видя учениците по мебелно производство в действие в учебните работилници. Зрелостници от класа по парково строителство демонстрираха софтуера, с помощта на който създават триизмерни проекти на бъдещи паркове, съобщиха от Министерство на образованието и науката.

Министерство на образованието и науката

Акад. Денков влезе също в час по химия, където деветокласници имаха урок за сапуните и синтетичните миещи вещества. ПГГСД „Николай Хайтов” е един от най-активните участници в приключилия швейцарски проект за дуално обучение „Домино“.

Сега работата по този модел продължава чрез проекта на МОН „Подкрепа за дуалната система на обучение“. През тази учебна година 152 ученици в осем паралелки по четири професии са включени в дуално обучение. Гимназията работи активно с бизнеса - имат 16 фирми-партньори, в които учениците се обучават в реална работна среда.

Министерство на образованието и науката

Гимназията има много добър опит с ученици от ромския и от турския етнос - там ги мотивират да учат, помагат им да придобият професия и да си намерят работа, като ги включват в дуално обучение.

Министерство на образованието и науката

Училището е развило успешен модел за обучение и на младежи със специални образователни потребности. С помощта на варненските педагози те получават шанс за професионална реализация.
БТА