/ БГНЕС
"В условията на извънредна епидемиологична обстановка обучението от разстояние даде равен достъп до качествено образование и за приобщаване на всеки ученик, което е залегнало и като основен принцип в Закона за предучилищно и училищно образование". Това заяви от парламентарната трибуна министърът на образованието акад. Николай Денков относно електронното обучение.

"Училищата разработват правила и изисквания за работа в електронна среда, защото има нужда от стандартизация. Би могло да се пристъпи към препоръки, които да бъдат подложени на обществено обсъждане", допълни Денков.

"Създадената организация чрез действащата Нормативна уредба и издадените индивидуални административни актове уреждат и специфичните случаи при обучение от разстояние. Именно такъв специфичен случай са учениците, за които не е изразено съгласие от родителите за изследване с неинвазивни бързи антигенни тестове за COVID-19 или зелен сертификат. За тези ученици също е осигурена възможност за обучение от разстояние в електронна среда", обясни министърът на образованието.

По думите му на тези ученици са им осигурени и индивидуални консултации, ако имат желание.

"Няма опасност учениците да не могат да завършат учебната година поради невъзможност да бъдат изпитани или да им бъдат поставени оценки", подчерта Денков.