20 проверки са били извършени в детски заведения в общините Варна, Аврен, Долни Чифлик, Белослав и Аксаково за това спазват ли се изискванията за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години. Здравните инспектори са установили, че в един от обектите менюто временно се изготвя без участие на медицинско лице, а в друг все още не е въведена подкрепителна закуска в 10 часа.
В две детски градини в някои от дните са давали плодов сок, пресен зеленчук или мляко вместо пресен плод (поради затруднения в доставките).
В една от забавачниците не се доставя пълнозърнест хляб. В повечето обекти честотата на консумация на пълнозърнести продукти (хляб, жито, ашуре, макарони, овесени ядки, мюсли или корнфлейкс) дори надхвърля препоръчителната от 4 приема седмично.
Най-често се използват пресни сезонни плодове, по-рядко компоти, сокове и нектари. Не е установено наличие на изкуствени оцветители и подсладители. Където има зареждане на натурални плодови сокове, те са 100%, а нектарите отговарят по съдържание на моно- и дизахариди. Наличните в обектите конфитюри и мармалади са заварени, с плодово съдържание около 35% и общо количество на въглехидратите над 60%, без да е посочено количеството на добавената захар.
Всеки ден менюто включва мляко (прясно и кисело) като напитка или компонент на супи, ястия, десерти. Млякото е с масленост от 1.5% до 3.6%. Айрянът навсякъде се приготвя без сол, съобщават от Регионалната здравна инспекция.
Най-често месото, което се използва е пиле (цяло, бутчета с кожа, филе без кожа), по-рядко свински бут или телешко месо. При подготовката на месото се премахват кожата, костите и видимите тлъстини. Каймата в повечето обекти е със съотношение телешко към свинско месо 40% към 60% или 45% към 55%, с добавени соев или млечен протеин, растителни фибри, сланина и др. Само на етикетите на каймата, използвана в градините на Варна и община Белослав (на месокомбинат гр.Ловеч), е обявено съдържанието на мазнини до 12.5% и на сол до 1.5%, а съотношението телешко : свинско месо е 60 : 40.
Колбаси не се предлагат като основно ястие в нито една от проверените детски градини. Рядко в менюто се включват малотрайни колбаси, шпеков салам, шунка или пуешко филе (в сандвичи или пица). Ползва се също пастет (птичи, свински, детски).
Рибата е само замразена, обичайно филе от пангасиус, по-рядко – хек или скумрия. Риба се предлага всяка седмица във всички обекти, а в някои от седмиците и по два пъти (като основно ястие и като супа).
Достатъчно представени са и бобовите храни 1-2 пъти седмично.
Във всички проверени градини яйцата са в срок на годност и с изключение на два от обектите – съхранявани при хладилни условия.
В преобладаващия брой детски заведения децата пият трапезна вода (монтирани са диспенсъри или си носят от домовете).
Все още в някои от обектите на съставните общини продължава, макар и много рядко, да се предлагат пържени закуски (мекици) или риба.
В два от проверените обекти саламуреното сирене преди използване само се измива, без да се изкисва.
Добавената захар за подслаждане на чай и мляко се влага според установената рецептура. Киселото мляко се предлага без захар.
За допуснатите в обектите нарушения са издадени 5 броя предписания.