Анита Мейзер
Анита Мейзер / БГНЕС
Анита Мейзер посъветва журналистите да не я наричат циганка. След края на заседанието в Апелативния съд във Варна, където обжалва присъдата си от 4 години и 6 месеца за убийството по непредпазливост на съпруга си и за предлагане на подкуп на разследващ полицай, тя се обърна към медиите с думите „Стига сте писали, че съм циганка, нямам нищо циганско, престанете”

4 години и половина затвор за Анита Мейзер

За пореден път адвокатите на Мейзер поискаха тя да бъде пусната под домашен арест заради влошено здравословно състояние. Те представиха епикриза от Затворническата болница в София, където подсъдимата е лежала от 18 февруари до 9 март с диагноза „хеликобактер” . 

Пих три антибиотика, нуждая се от специална храна, но е невъзможно да я получа в затвора, където има болни от туберкулоза”, заяви Мейзер. Тя увери, че няма да се укрие и предложи на съдебния състав да направи запитване до посолството на САЩ, че няма да й извадят нов американски паспорт, след като старият й е изтекъл наскоро. 

„Боря се за моята невинност, а не да бягам или да правя глупости”, каза още Мейзер. Дали тя ще напусне затвора в Сливен ще стане ясно след изготвянето на експертиза за здравословното й състояние. По думите на нейния адвокат Петър Чалъмов подсъдимата страда от още три заболявания. 

Анита Мейзер с нова версия за смъртта на мъжа си

На днешното заседание трябваше да бъде изслушана нова съдебно-медицинската експертиза, след като преди месец Мейзер представи различна версия за смъртта на културиста Николай Димов.

В съдебната зала обаче се оказа, че вещите лица от Плевен, които са изготвили и първата експертиза, не са виждали снимките от огледа на апартамента, където е намерен Николай. Те са направили своите заключения въз основа на фото албум от аутопсията и на писмени доказателства.  Заради пропуска магистратите назначиха нова експертиза

Мейзер била агент на американските служби

Разследващият полицай Веселин Радев, на когото Мейзер е предложила подкуп
, разказа, че подсъдимата първо му искала да му даде навити на руло долари. След това обещала 10 000 евро и увеличила сумата на 30 000 евро, „ а да оправим нещата”.

Радев, който за кратко напуснал кабинета си, намерил на бюрото си две банкноти по 50 лева. За тях Мейзер му казала, че са „да се почерпят, защото цял ден се занимават с нея и й е неудобно”. 

Разпитът на Мейзер след смъртта на съпруга й е продължил повече от 12 часа, като тя на няколко пъти е променяла версията си за случилото се. След него Радев веднага е докладвал на началниците си за предложения подкуп и е изготвил докладна записка. Той отрече да е познавал подсъдимата преди задържането й.

Следващото заседание по делото срещу Мейзер е насрочено за 28 май.