246 случая на насилени деца и жени във Варна
246 случая на насилени деца и жени във Варна / netinfo
От началото нa годината до средата на ноември към спешния телефон на фондация SOS “Семейства в риск” са подадени 246 сигнала. Това съобщи програмният координатор на организацията Ренета Христова по случай „Международния ден за премахването на насилието срещу жените”.

Голяма част от обажданията са били свързани с домашно насилие. От началото на година до средата на ноември са регистрирани 96 деца, които са засегнати от конфликти в семейната среда, а върху 7 от тях са пострадали от домашно насилие, уточни координаторът на организацията. Данните на фондацията сочат, че най-засегната възрастова група от домашно насилие е между 25 и 40 годишна възраст, последвана от възрастовата група 40 – 60 години.

От септември във Варна функционира Кризисен център на фондация “SOS-семейства в риск”, разясни управителят на организацията Анна Николова. Към днешна дата в защитеното жилище, което е открито по програма ФАР, пребивават четири непълнолетни деца, едно пълнолетно момиче и майка с детето си. За всички тях ще бъде предоставена грижа в продължение на 3 месеца, уточни Николова.

Според доклада от Съвета на Европа всяка пета жена е жертва на домашно насилие, а всяка десета - на сексуално насилие. Приблизително 16 % от жените пък са претърпели сексуален тормоз до 16-годишна възраст.

Кампанията "16 Световни дни в борба срещу насилието над жените" се провежда всяка година и обхваща периода от 25 ноември до 10 декември. Тази година инициативата е обвързана с честването на 60-годишния юбилей на „Всеобщата декларация за правата на човека” и се провежда под мотото „Човешки права за жените- човешки права за всички!”.