/ iStock/Getty Images
Курс по програмиране започват от тази седмица 36-ма в Търговище.

"Те са подбрани измежду 101 кандидати за участие в осеммесечното обучение", съобщи Невена Маджарова, представител на Клуба на нестопанските организации в областния град. 

Заниманията, в които ще се включат 15 ученици в гимназиален образователен етап и 21 възрастни, ще се водят в залите на Дома на науката и техниката в Търговище. Участниците са избрани, след като са преминали през взискателен процес на подбор - тест по английски език, индивидуална техническа задача и кратко интервю.

Приеха бюджета на община Търговище за 2022 г.

Обучението е организирано от новосформираната организация "Дигитално общество-Търговище". Предвижда лекции два пъти седмично и е много практически ориентирано, посочва Маджарова.

То включва писане на код и създаване на проекти. Целта е да подготви участниците за стаж в софтуерни компании, които да отворят офиси в града. 

Партньори на "Дигитално общество" на местно ниво са Клубът на нестопанските организации, Регионалната библиотека “Петър Стъпов”, РС на КНСБ в Търговище, които съдействат с популяризиране и организиране на обучението.

Поради големия интерес през тази година, организаторите планират нов курс и през 2023 г.
БТА