/ Dariknews.bg
Стара Загора е силно зависима от енергийния сектор и това ще бъде така в близките няколко години. Създадоха се определени проблеми с въглищните централи от гледна точка на емисиите, които трябва да се плащат и невъзможността на предприятията да калкулират в цената си въпросните емисии и тя да бъде поносима за пазар”, това заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров на годишната конференция “Среща на бизнеса в Стара Загора”, част от проекта ”Капитал Градове”.

Бизнес, местна власт и социални партньори на среща в Стара Загора

На бизнес форума Живко Тодоров припомни, че в Стара Загора се изгражда голяма, мощна индустриална зона, която да привлече различни сфери от бизнеса. Зоната е стартирала със 150 декара, но се работи по разширяването й на площ от 300 декара. Кметът конкретизира, че ще бъдат включени не само общински, но и частни земи.

“Процедурите за реализация са много. Изисква се време, изчакване на срокове, но вече сме на финалната права. След като бъде обявена обществената поръчка за изграждане на инфраструктурата, ще бъде избран изпълнител директор и ще стартираме с терени с напълно изградена инфраструктура, която ще бъде предложена на бизнеса.

Стара Загора с впечатляващо представяне на туристическото изложение (СНИМКИ)

Смятам, че след всички тези процедури индустриалната зона ще заработи успешно.” Това е правилния път общината да предостави добри условия за развитието на бизнеса, а от това ще последват и по-ниски данъци и добър градски транспорт за работещите в зоната, е мнението на кмета. На въпроса за съвместна работа с община Казанлък, Тодоров отговори, че има възможности двете общини да си партнират в бизнеса, в туризма и в професионалното образование.

Петър Ганев от Института по пазарна икономика сподели, че Стара Загора е един от най-интересните икономически центрове.  Той е със силно индустриален профил-66% от добавената стойност е от индустрия и 34% от услуги. Той препоръча да се обърне повече внимание на развитие на фирми от IT сектора и други, които дават възможност за по-високи заплати на младите хора.

Кметът Живко Тодоров изслуша предложения на младите хора в Стара Загора (СНИМКИ)

Живко Тодоров сподели още, че в Стара Загора хората идват хора да работят и живеят заради спокойствието, наличието на добра образователна инфраструктура, транспорт и др. Той отново апелира за бърза и качествена децентрализация, която ще помогне за по-добро регионално планиране.

По думите му, в други държави местната власт има много по-големи правомощия. „Децентрализацията е бъдещето и това е начина да заработим по-успешно“, категоричен бе кметът.