/ Община Стара Загора
Паметна вечер „Възхвала за Стара Загора“ събра жители и гости на Стара Загора на хълма „Чадър могила“, където се извисява Мемориалът „Бранителите на Стара Загора“. 

Документална лента разказва за българската бойна слава

На емблематичното място се проведе церемония на Националната гвардейска част и концерт по повод 142 години от тежката битка в защита на града по време на Руско-турската война.

честване
община Стара Загора

 „За мен е голяма чест да ви приветствам на тази дата, на този хълм, на който преди 142 години, българските опълченци сътвориха истински подвиг. Те запазиха от плен Самарското знаме. Не го предоставиха на врага, благодарение на своята кръв и саможертва направиха така, че за Стара Загора да се говори с уважение“.

С тези думи започна своето слово по повод годишнината от тежките боеве в защита на града кметът Живко Тодоров.

честване
община Стара Загора

„Този истински български дух възстановява града ни след това, защото след битките – той е сринат до основи. Иска се много упоритост, много труд, много самоотверженост, за да бъде възродена Стара Загора, която виждаме пред нас.

ПК по отбрана гласува „за“ Стара Загора да бъде Град на Българската бойна слава

Град - построен върху костите на нашите деди. Такъв е духът на старозагорци - трудолюбив, признателен, помнещ и уважаващ. Радвам се, че днес тук има толкова гости, които изказват уважение към героите дали живота си, за да я има Стара Загора, за да има бъдеще“, каза още Тодоров и призова: „Нека помним и носим в сърцата си онези, заради които днес ни има.“

честване
община Стара Загора

Думи на признателност произнесе и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. „В кръговрата на всекидневието, ние рядко се спираме, за да отправим молитва за душите на жертвите и обикновено не се събираме да говорим за онези жестоки дни - освен на днешната дата. Но тези дни са оставили дълбоки и болезнени белези в паметта на потомството. Останали са закодирани в гена на оцелелите и свидетелите.

Решено:Стара Загора е град на българската бойна слава

Видимите следи от погрома са отдавна погребани. Дълбоко в земята са заровени отломките. Няма я миризмата на кръв и барут, но над болката и ужаса, когато си припомняме погрома - тук винаги се долавя вечно живата гордост от бойното кръщение на младото българско опълчение.

От изумителната им самоотверженост, от спасеното от плен в касапницата Самарско знаме“, каза още председателят на Народното събрание. Караянчева призова да се помнят славните прадеди, мъченици на вярата и Отечеството,  храбрите защитници на град с хилядолетна история, на град на липи и пшеница, на поети и знаменосци - град възроден от не едно пепелище, изправил се гордо към бъдещето.

честване
община Стара Загора

Старозагорци имаха възможност да видят тържествения спектакъл „Искри“, който разкри неповторимото съчетание от ефектна демонстрация на нестандартни строеви хватки, движения с и без оръжие и отдаване на почит към бойните знамена и героите.

Отбелязването на годишнината включи и тържествен концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили към Националната гвардейска част и заря.

честване
община Стара Загора

Венци и цветя обкичиха „Бранителите на Стара Загора“. Гирлянд на славата бе поставен в подножието на 50-метровия монумент, изобразяващ Самарското знаме.

честване
община Стара Загора

Сред официалните гости бяха заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, народните представители Борис Кърчев, Георги Гьоков, Драгомир Стойнев и Радостин Танев, зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов, Старозагорският митрополит Киприан, зам.-кметът Иванка Сотирова, областният управител Гергана Микова, общински съветници, делегация от побратимения град Самара, десетки представители на държавни и местни институции. 

честване
община Стара Загора