/ netinfo
"Помни войната 1915 – 1918“ и в Стара Загора
Издигане на националното ни самочувствие и връщане към славната българска история, са в основата на първите две части на документалната поредица на Военния телевизионен канал „Помни войната 1915 - 1918“. Те ще бъдат прожектирани в Стара Загора при вход свободен.

ПК по отбрана гласува „за“ Стара Загора да бъде Град на Българската бойна слава

„Целта е да разкажем за подвига на българските офицери и войници по време на Първата Световна война, за бойната слава на нашата армия, да увековечим славните победи на Македонския и Добруджанския фронт в периода 1915-1918 година“, сподели сценаристът и режисьор на филма Мария Цветкова.

По думите й, лентата е насочена и към младото поколение-да помни и обича историята си, да научи повече факти от военната ни история, да не забравя, че по време на Първата Световна война българската армия се изправя срещу всички световни сили от Антантата.

Решено:Стара Загора е град на българската бойна слава

„И ние сме ги побеждавали. И всичко това е било в името на националния идеал. Във филма, акад. Марков го заявява много точно-събирането на всички българи под обща държавна стряха. Това е националният идеал-да си възвърнем границите на българското етническо землище на Балканите“.

Историческите факти в документалната поредица са представени чрез цветни карти. С 3D анимация и по достъпен начин се проследяват бойните действия на българската армия.

В отделните епизоди на документалната поредица „Помни войната 1915 – 1918“  участват акад. Георги Марков, проф. Светлозар Елдъров, вицеадмирал Пламен Манушев, историкът Радослав Симеонов от МО, доц. Ангел Джонев, наследници на загинали български герои, сред които бригаден генерал Явор Матеев, който е командир на 68-ма Бригада, Специални сили.

До момента, при широк зрителски интерес, документалната лента е представена в Благоевград, Казанлък, Карлово, Кюстендил и в София. Първите два епизода от поредицата ще бъдат представени на 21 януари от 18 часа и в Стара Загора, в залата на Държавна опера. Прожекциите са под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.