/ iStock/Getty Images
“Истинският мъж не обича да говори празни приказки“ - под това мото от 11 до 17 ноември на територията на цялата страна се провежда Седмица на бащата, инициатива, която за шеста поредна година поставя въпроса за осъзнатото бащинство и предлага десетки възможности децата и техните родители да прекарат заедно повече време.

Сдружение „Самаряни“

В Седмицата на бащата, Сдружение “Самаряни” организира провеждането на три инициативи, които ще насочат вниманието върху специалната връзка между бащата и децата. Знаем, че четенето на приказки е едно от нещата, които изграждат качествена връзка и осигуряват възможност за хубаво време между родителите и децата. Затова, ето и интересните възможности, в които каним деца и техните татковци, батковци, дядовци, вуйчовци да се включат:

Разкриха най-популярните имена за непослушни деца

На 12 ноември, в “Къщата на семейството и общността”, с. Калитиново, от 17:30 часа, деца и техните татковци ще четат любими детски приказки. А през целия ден, майки и деца ще пекат ароматни кексове, за да почерпят всички участници в специалната вечер. “КЪЩАТА” очаква много гости!

iStock/Getty Images


На 13 ноември, в интервала от 16:00 до 18:00 часа, екип от Сдружение “Самаряни” ще проведе улична кампания на места, където се срещат деца и татковци - по пешеходната зона, спортната зала, детската градини, училището.

Кои са най-предпочитаните имена за новородените българчета?

При срещите с деца, придружени от своя баща или друг мъж, техен близък или роднина - на детето ще бъде предложено да си изтегли свитък от специална кутия, на който ще бъде написан откъс от приказка. Какво ще се случи по-нататък?... Изненадите са интересни и усмихващи и деца, и възрастни.
 
Животът преди и след децата (ВИДЕО)

Най-специалното събитие в Седмицата на бащата ще се случи на 14 ноември, от 17:00 часа, в залата на Сдружение “Самаряни”, а именно - “Вечер на приказката” със специалното участие на любимия автор на детски приключения, книги и игри - Никола Райков.

Трябва ли родителите да бъдат приятели на децата си

Деца и бащи ще бъдат предизвикани да говорят за любимите си детски герои и книжки и ще се докоснат до "Добросъците: невидим свят", и приказката-игра "Добросъците".  
 

За кампанията:                                           

„Да бъдеш Баща” е част от световната кампания за бащина грижа MenCare, която се провежда в повече от 40 държави на 5 континента. Целта на  MenCare е да подкрепя мъжете в ролята им на грижовни, справедливи, отговорни и неагресивни родители и настойници, за да подпомогне успешното развитие на децата и отношенията в семейството.                                       

Учени: Строгото възпитание разболява децата

През Седмицата на бащата, татковците и другите значими за децата мъже, могат да открият още повече възможности за щастливи мигове с децата и семействата си, с другите бащи и с приятелите на децата си. Акцентът на тазгодишното изданието на Седмицата на бащата е свързан с четенето на приказки на децата.