розобер
розобер / netinfo
По-лоша от очакваното и с по-ниски добиви приключва тазгодишната кампания по прибирането на маслодайната роза. В четвъртък официално приключват с брането на рози в Павелбанско, а в Казанлъшко от вчера на практика са разпуснати розоберачите, с изключение на най- южните села, Горно Черковище, Кънчево, Розово, където има масиви за дообиране в рамките на още ден-два.

Средният добив от декар маслодайни  рози тази година е 350 кг, средно със 100 кг по-нисък от миналогодишния. Причината за това е в лошите метеорологични условия през март и април, които са попречили на розите да дадат добър рандеман, въпреки повечето цвят в масивите.  

Заради по-ниските добиви от декар се очаква да скочи и количеството розов цвят, необходим за производството на 1 кг розово масло - между 3500-3700 кг за един килограм масло. Ниският добив от декар ще бъде компенсиран от по-повечето засети площи с маслодайна роза и на практика ще се произведе същото количество розово масло, с което страната ни захранва световната козметична индустрия - около 1,5 тона.

Отново обаче се очаква да остане непродадено количество розово масло, заради ненамерилите пазарна реализация близо 600  кг розов масло от реколтата миналата година. Основната причина розовото масло да остане в трезорите,  е високата му цена: между 9000- 9500 евро/кг и нагоре. Според Ридван Иляз, който е крупен земеделски стопанин и розопроизводител, се очаква цената на розовото масло да е в нормалните си граници от 7000-7200 евро/кг. Тази година розоберачите получаваха масово по 1 лв/кг набран розов цвят, а изкупната цена на цвета от розопроизводителите варираше в широки граници - от 1,80 лв/кг до 2,70 лева.

Заради ниската изкупна цена през цялото време на кампанията, продължила три седмици, на различни места в страната дребни розопроизводители протестираха и изхвърляха розов цвят, в знак на несъгласие с ниските, според тях, изкупни цени на суровината. Розопроизводителите настояваха за държавна намеса в бранша и разбиване на картел, създаден между големите играчи на този пазар. Картел няма, категорични бяха големите розопроизводители и розотърговци и обясняваха ситуацията със свръхпроизводството, неконтролируемото засаждане на нови розови масиви и необезпечената с договори продукция.  
 
40 000 са в момента насажденията у нас с маслодайни рози, 100 са изградените розоварни в страната за производство на етерични масла.
 
Ситуацията тази година с изкупната цена на розовия цвят съвсем скоро може да се повтори при друга маслодайна култура - лавандулата, прогнозира Иляз. В момента се предлагат непродадени количества лавандулово масло от стопани в Северозападна България, но купувачи няма. Причината е, че се изчаква новата реколта, от която според прогнозите цената на лавандуловото масло ще е по-ниска и в рамките на нормалната- 60-70 евро/кг лавандулово масло.

Предлаганите сега на пазара и миналата година лавандулови масла от България са средно с по 20-30 евро по-скъпи - около 90-100 евро/кг и купувачи за тях... няма.
 
Конкуренцията става все по-жестока и по- голяма, коментират розопреработватели и търговци на етерични масла. Турция и Иран са само две дестинации, чийто продукти ни подпират на световния пазар, на който всеки с по-ниска цена на продукта е потенциален конкурент, казват те.

За тези, които тепърва имат планове да създават масиви с етерично-маслени култури, модерни и търсени на световните пазари, хит са римската лайка и безсмъртничето, с произход Корсика (Корсиканско масло).