/ Община Стара Загора
За пръв път тази година Областната панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране се провежда на открито в пешеходната зона до централния площад.

Най-трудно се намират машинни оператори и продавач-консултанти 

Целта на инициативата е да се информират учениците и техните родители за професиите и специалностите, по които се извършва обучение в професионалните учебни заведения в Област Стара Загора и за новостите в професионалното образование.

Бизнесът предлага математиката отново да бъде задължителна матура

За първи път тази година Панорамата се провежда проведе паралелно в няколко общински центрове на областта – Казанлък, Чирпан, Гълъбово и Раднево. В кръглата маса, която ще се проведе на 24-ти април в Стара Загора, ще участват представители на всички професионални гимназии от областта, на бизнеса, на институциите, имащи отношение към образованието.

панорама
община Стара Загора

„Тази Панорама е резултат от единството, в което работят институциите, затова и резултатите са добри. Вече четвърта година бизнесът се включва активно и това дава добри възможности за надграждане и развитие.

Само при добра осведоменост и ориентираност седмокласниците ще направят правилен избор на професия“, каза при откриването Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

„Всяка година Панорамата става все по-ефективна и все по-полезна, особено в този формат – на открито. Все по-голямо е и участието на бизнеса. На кръглата маса очакваме да обединим усилията на всички за все по-качествено професионално образование“, сподели Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора.

панорама
община Стара Загора

Областният управител Гергана Микова пожела да отстояваме позициите, които вече сме постигнали в професионалното образование. Осем професионални гимназии и техните бизнес партньори  се представят чрез презентации, изделия от практическото обучение, действащи макети, демонстрации и други.

Най-много общински средства миналата година са изразходвани за образование

Това са: ПГ по електроника „Джон Атанасов”, Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски”, ПГ по строителство, архитектура и геодезия  „Лубор Байер”, ПГ по строителство и дървообработване „ Недьо Ранчев”, ПГ по ветеринарна медицина „Иван П. Павлов”, ПГ по електротехника „Г. С. Раковски”, ПГ по облекло и хранене „ Райна Княгиня” и ПГ по механотехника и транспорт „Н. Й. Вапцаров”. Присъстват и  кариерни консултанти от Община Стара Загора.

панорама
община Стара Загора

След откриването всяко училище представи своите възможности и приоритети в професионалното обучение. Бъдещи възпитаници на професионалните гимназии с интерес разгледаха щандовете и се осведомиха за обучението в съответните училища.

Представителите на различните гимназии се бяха постарали да привлекат вниманието на посетителите с атрактивни изделия от практическото обучение, модели и рекламни материали. 

панорама
община Стара Загора

Организатори на проявата, която се провежда за седми път, са  Община Стара Загора и Регионалното управление на образованието в партньорство с Търговско-промишлена палата - Стара Загора и Клуб на работодателя.