Мярка за неотклонение "домашен арест с електронна проследяваща гривна" постанови състав на районния съд в Стара Загора спрямо 18-годишния ученик Никола Михайлов, който на 1 октомври след опасно шофиране на кръгово движение прегази три млади жени, които са разговаряли на тротоара.

Мотивите на защитата в съдебната зала беше чисто съдебно досие на ученика, както и че няма опасност да се укрие или да извърши ново престъпление, и да попречи на досъдебното производство, съобщи БТА.

Автомобил помете три момичета в Стара Загора

Срещу младежа има внесено обвинение по член 343 ал. 3 от НК, а предвиденото наказание е от 1 до 6 години затвор.

Преди началото на заседанието пред сградата се бяха събрали група протестиращи срещу безотговорното поведение на пътя, а зад сградата на съда, в подкрепа на задържания-негови съученици.

мярка
DarikNews.bg

Тежкият инцидент се случи късно вечерта на 1 октомври на ул. „Христина Морфова“. Младият шофьор управлявала БМВ и по непредпазливост е причинил телесни повреди на три жени, които били на тротоара. Най-тежко пострада 23-годишна жена, която изгуби левия си крак и е с тежка черепно-мозъчна травма, а другите две момичета получиха сериозни наранявания. При пътнотранспортното произшествие е пострадала и 27-годишна жена, която е с причинена лека телесна повреда, установена от извършения медицински преглед. Трите жени са били колежки в голям търговски магазин.

мярка
DarikNews.bg

На 3 октомври шофьорът бе привлечен като обвиняем и задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.
Обвиняемият е правоспособен водач от 26 май. Той е наказван два пъти за нарушения на Закона за движение по пътищата, като са му налагани глоби. 

В Стара Загора: Предлагат „Зона 30“ срещу пътния травматизъм
шофьор Стара Загора
DarikNews.bg


По-рано през деня стана ясно, че Апелативна прокуратура-Пловдив е взела на специален надзор досъдебно производство за тежката катастрофа. Наблюдаващият прокурор Андриан Сутров не пожела да коментира дали ще обжалва мярката "домашен арест" с аргумента, че все още не е запознат с мотивите на съда.

Очаква се утре да бъде гледана и мярката за 28-годишния поданик на Обединеното кралство А. А., който е обвиняем за тежката катастрофа със загинал 43-годишен моторист и тежко ранено 16-годишно момиче в Стара Загора вечерта на 3 октомври.