/ netinfo
Официалното откриване на оперния сезон на Старозагорската опера ще се състои на 15 ноември от 19.00 часа с оперно-кукления спектакъл на операта „Турандот“ от Джакомо Пучини. Спектакълът беляза висок връх в репертоарните търсения на Държавна опера-Стара Загора през изминалия творчески сезон. Постановъчният екип на „Турандот“ бе заслужено отличен  с годишната награда „Стара Загора“.
 
Прима на Софийска опера и балет в „Тоска”

На 15 ноември за първи път старозагорци ще имат възможността да аплодират в ролята на Турандот оперната примадона Цветелина Василева. Специално за откриването на новия оперен сезон на Старозагорската опера пристига и италианският тенор с бляскава международна кариера Дарио ди Виетри, който ще изпълни ролята на принц Калаф. В ролята на Лиу ще бъде великолепното сопрано - солистка на Старозагорската опера, Русалина Мочукова, а Тимур - именитият български бас Юлиан Константинов.

Участват още солистите Теодор Петков, Георги Динев, Ивайло Йовчев, Иван Кабамитов, Симеон Симеонов, оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора, артисти от Държавен куклен театър-Стара Загора, децата от вокалната студия на ДЮСОБ „Маргаритки“, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“. Спектакъла ще дирижира Владимир Башнаков.
 
Елена Петрова с дебют в "Хубавата Елена"

За първи път в историята на оперното изкуство в България на 29 март 2018 година на сцената на Държавна опера-Стара Загора бе представено голямо оперно заглавие с кукли. Оперно-кукленият спектакъл на операта „Турандот“ от Пучини се осъществи от двата водещи културни института в Града на липите - Държавна опера-Стара Загора и Държавния куклен театър – Стара Загора. На 13 юли този спектакъл гостува с огромен успех и на ММФ „Моцартови празници“ в Правец.
 
На 14 февруари 2019 година Старозагорската опера ще гостува с оперно-кукления спектакъл на операта „Турандот“ от Пучини на сцената на Националния дворец на културата в София.