Тоска
Тоска / netinfo
Тази вечер от 19.00 часа старозагорската публика ще присъства на един интересен и впечатляващ прочит на познатото и любимо оперно заглавие. „Тоска” е романтична драма, изпълнена с бурни страсти - и любовни, и политически, както и със силни театрални ефекти. Това позволява на творческия екип да разгърне своите творчески фантазии. Компилация от традиционни изразни средства и съвременните постижения на новите технологии ще оформят триизмерно мястото на сценичното действие.

В трите главни роли – на Флория Тоска, на Марио Каварадоси и на Барон Скарпия публиката ще има възможността да аплодира изключителен солистичен състав. Примата на Софийска опера и балет Радостина Николаева е чувствена и магнетична Тоска.  Тенорът Георги Динев прави дебют в ролята на художника Каварадоси.  Барон Скарпия ще бъде Александър Крунев, който безапелационно е считан от познавачите за един от най-добрите български интерпретатори на сложния и богат образ.

На диригентския пулт ще застане именитият италиански диригент Якопо Сипари, който за първи път гостува в Стара Загора. Той е бил Музикален директор на Македонската държавна опера и балет, Главен гост диригент на Пучини фестивала в Торе дел Лаго, както и гост диригент на Оперния фестивал на Помпей, Белини фестивал и др. Режисьор на спектакъла е Огнян Драганов, а сценичната адаптация е на Тодор Демеров. Участват още Едуин Кей, Евгений Арабаджиев, Ивайло Йовчев, Любомир Петков,  Евген Сурмиевич, Богомил Русенов, Камелия Стойчева, Вокална формация към ДЮСОБ“ Маргаритки“ с ръководител Зорница Желязкова, оркестър, хор на Държавна опера-Стара Загора

За първи път в Стара Загора операта „Тоска” е поставена на 18 декември 1937 година. Диригент е Петър Спиридонов, режисьор Стефан Македонски, художник д-р Бучински, хормайстор Борис
Фетваджиев. Следват премиери през 1945, 1954, 1965, 1977, 1984, 1989, 1992. Последната от тях е на 1 юли 1998 г. - диригент Недялко Недялков-гост, режисьор Нина Найденова, художник Радостин Чомаков, хормайстор Емил Минев.