/ netinfo
Втората премиера на „Хубавата Елена“ опера-буфа от Жак Офенбах ще се състои на 7 ноември от 19 часа на сцената на операта.
 
Балетът с нов педагог и репетитор

Режисьор на постановката е Славчо Николов, диригент е младият и талантлив Димитър Косев, сценографията е на Иван Токаджиев, адаптацията на костюмите е на Ана-Мария Токаджиева, консултант пластика е Ромина Славова - примабалерина. Настоящата премиера е по музикалната преработка /адаптация/ на Ерих Волфганг Кориголд, сценична преработка / адаптация/ Макс Райнхард и превод Х.Левенсон.
 
Старозагорската опера влиза в Общината

В главните роли зрителите ще имат удоволствието да видят прекрасната Елена Петрова като Елена, Парис е Николай Моцов, Милко Михайлов– в ролята на Менелай, солистът на Музикалния театър-София Христо Сарафов гостува в ролята на Калхас и други, в ролите на Аякс 1 и Аякс 2 са актьорите от Държавен куклен театър-Стара Загора Цвети Пеняшки и Янчо Иванов.
 
Първата постановка на „ Хубавата Елена“ на сцената на Старозагорската опера е в далечната 1957 г., на 21 юни, с режисьор Георги Петров, художник Петър Русков, хормайстор Иван Димов и балетмайстор Фео Мустакова-гост.

Наша примабалерина получи „Кристална лира” (СНИМКИ)

Следват премиери през 1981 г. с диригент Божидар Бонев и режисьор Георги Петков, хормайстор Богдана Попова. През 1999 г. с диригент Красимир Къшев и отново режисьор Георги Петров , художници Радостин Чомаков-гост и Бояна Чомакова-гост, хормайстор Емил Минев, хореограф Пенка Филипова.

Последната постановка на тази опера-буфа е дело на режисьора Хачо Бояджиев, с диригент  Красимир Къшев, художници   Димо Костадинов-гост и Лили Костадинова-гост, хормайстори Богдана Попова и Младен Станев, хореографията е била на Алида Бонева.