/ Людовик Парти
Именитият танцьор и хореограф Людовик Парти е новият педагог и репетитор на многонационалната балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора.
 
Примабалерината и художествен ръководител на балета на Държавна опера-Стара Загора Силвия Томова, по чиято покана именитият танцьор и хореограф идва в Стара Загора, се среща за първи път с Людовик Парти през 2001 година, когато знаменитият италиански хореограф Марио Пиаца поставя балета „Гето“ в Софийската опера. Негов асистент тогава е Людовик Парти.
 
Професионалният път на Людовик Парти тръгва от Мартиника, където той започва своето обучение по класически, модерен и джаз танц. Продължава в Париж в Международната танцова академията и по-късно се дипломира успешно и в Института по балетна педагогика и хореграфия.

Усъвършенства своите умения в Брюксел, в студиото на Морис Бежар Mudra International . Започва кариерата си в балет "Рамберт", ръководена от Ричард Алстън, преди да постъпи в Балета на операта в Лион.
 
При връщането си в Италия танцува в L’Ensemble di Micha van Hoecke, в компанията на Марио Пиаца, на която Людовик Парти е и съосновател. Гостува в Театро Масимо Палермо и в Театро Маручино - Киети.
 
От средата на деветдесетте години Людовик Парти е асистент хореограф на Миша ван Хоке, Хосе Монталво, Ричард Моув и Марио Пиаца. Последователно е балет майстор, гост лектор и асистент-хореограф на Фондация Арена ди Верона, Римската опера, балета на Щутгарт, на Гьотебгската оперна и балетна компания, Националният балет-София, Националната танцова академия, Театро Масимо в Палермо и Teatro Comunale Maggio Danza във Флоренция.
 
През 2008 г. получава наградата Chiara Fama от Националния съюз на писателите и артистите за танцовата си дейност. Понастоящем е преподавател в Римската танцова академия.